Acasă Economie Finanţele vând eurobonduri de 100 milioane euro

Finanţele vând eurobonduri de 100 milioane euro

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va încerca să atragă finanţări internaţionale şi la începutul acestui an.

MFP a anunţat că va organiza, miercuri, 16 ianuarie, o licitaţie pentru eurobonduri cu o valoare de 100 de milioane de euro (aproximativ 467 de milioane de lei), la un randament de 1% şi cu o maturitate de cinci ani.

Data maturităţii va fi 13 decembrie 2023, reiese dintr-un anunţ făcut vineri de reprezentanţii Finanţelor, iar suma reprezintă o suplimentare cu 14% a sumei anunţate spre a fi atrasă în ianuarie.

MFP a precizat, la sfârșitul lunii decembrie, că intenţionează să împrumute în ianuarie 3,26 miliarde de lei, cu aproape 24% mai puţin decât suma vizată pentru luna anterioară şi cu 7,5% mai puţin decât s-a împrumutat în decembrie.

Pentru a obţine suma vizată, MFP anunţa că va vinde, în ianuarie, titluri de stat în valoare de 500 de milioane de lei, cu 100 de milioane de lei mai puţin decât în luna precedentă, printr-o singură licitaţie, care va fi organizată la data de 17 ianuarie şi care va avea o maturitate de un an.

MFP plănuia şase sesiuni în care să vândă obligaţiuni guvernamentale, cu una mai puţin faţă de luna precedentă, iar suma totală dorită este de 2,76 miliarde de lei, cu 25% mai mică decât în luna precedentă.

Mai exact, MFP vrea să împrumute o sumă ţintă orientativă în ianuarie de 2,4 miliarde de lei, cu 25% mai puţin decât cea vizată în decembrie, pe care să o completeze cu alte 360 de milioane de lei prin şase sesiuni suplimentare de oferte neconcurenţiale, un nivel, de asemenea, cu 25% sub cel vizat în decembrie. Finanţele anunţau că vor organiza şase sesiuni de obligaţiuni guvernamentale de câte 400 de milioane de lei, cărora le corespund unele neconcurenţiale de câte 60 de milioane de lei.

Ultima licitaţie de anul trecut, organizată la 28 decembrie, s-a încheiat cu un eşec. MFP nu au reuşit să obţină niciun leu din suma maximă vizată de 345 de milioane de lei.

La prima şedinţă din acest an, din 7 ianuarie, MFP au reuşit să obţină cei 460 de milioane de lei doriţi, iar la cea de-a doua, din 10 ianuarie, băncile locale le-au mai împrumutat doar 306 milioane de lei din cei 460 de milioane de lei doriţi.

Astfel, MFP poate să acopere o parte din cei 508 milioane de lei pe care n-au reuşit să îi atragă în ultimele două săptămâni cu licitaţia de eurobonduri anunţată pentru miercuri.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…