Acasă Intern Guvernarea PSD apelază la ”artificii” pentru a da Roșia Montană firmei Gabriel Resources

Guvernarea PSD apelază la ”artificii” pentru a da Roșia Montană firmei Gabriel Resources

Guvernul Dăncilă a pus în dezbatere publică o nouă lege a minelor care acordă privilegii fără precedent companiilor miniere. Vechea lege specială pentru Roșia Montană, care a generat amplele proteste din 2013, revine pe agenda Guvernului. În plus, legea cuprinde prevederi dorite acum de întreaga industrie minieră, nu doar de una dintre companii.

Practic, citind articolele legii îmi dau seama și care companii ar beneficia de prevederi, în funcție de problemele juridice pe care știu că le întâmpină.

De exemplu, Gabriel Resources ar prefera un compromis cu statul român în arbitrajul de la Washigton și reluarea activității. Noua lege a minelor le oferă garanții că mina lor ar deveni de interes public național și ar putea să exproprieze pe cei din Roșia Montană care nu vor să-și vândă pământurile și casele. Deva Gold are proiectul minier Certej blocat din pricină că nu poate tăia peste 165 de hectare pentru amplasarea iazurilor de decantare cu cianuri. Noua lege le-ar aduce mult doritele derogări de la Codul Silvic. Samax România, companie ce intenționează exploatarea zăcământului de la Rovina, și-a anunțat eșecul în a atrage 10 milioane de dolari pe bursă pentru realizarea studiilor necesare.

Noua lege elimină obligativitatea realizării studiilor de mediu, de impact social sau economic. Și lista poate continua la nesfârșit.

Dar cel mai grav este că Dăncilă, Vâlcov și Bădălău vor să se asigure că fiecare exploatare de cărbune, piatră sau aur poate să acționeze de acum ca stat în stat. Companiile vor putea, după ce primesc acordul Guvernului să exproprieze cetățenii de casele și terenurile lor dobândite legal. Practic, exploatarea unei resurse minerale făcute pentru profitul unei corporații private va prima în fața dreptului la proprietate al cetățenilor români, garantat prin Constituție. Oamenii care vor refuza să-și vândă proprietățile vor putea fi și scoși cu forța, cu ajutorul Jandarmeriei, din casele pentru care au muncit toată viața.

În fața frontului comun făcut de politicienii corupți ce sprijină necondiționat industria minieră, singura șansă e să ne mobilizăm din nou.

Comunitatea DECLIC pregătește o contestație pentru a fi trimisă la Ministerul Economiei până pe 28 februarie, data la care se încheie oficial consultarea publică pentru acest proiect de lege.

Guvernul Dăncilă și Liviu Dragnea au dus o campanie asiduă împotriva companiilor critice la adresa guvernării. Față de operatorii minieri, mari contributori în campaniile electorale și apropiați de șefii de partid, Guvernul are o atitudine diametral opusă. Pentru aceștia, orice privilegii sunt posibile și orice piedici juridice sunt înlăturate prin noi și noi legi.

În acest demers și-au dat mâna Toni Greblă, șeful formal al Secretariatului General al Guvernului (SGG) și Darius Vâlcov, șeful de facto al instituției. Toni Greblă e cunoscut pentru faptul că a introdus în 2011 primul proiect de lege care permitea exproprierea pentru proiecte miniere, iar Darius Vâlcov a coordonat lucrările comisiei speciale pentru Roșia Montană în 2013. Proiectele lor s-au năruit la acea vreme, dar au revenit mai întăriți acum, pe fondul unei guvernări detașate de interesul oamenilor obișnuiți.

Obrăznicia industriei a devenit într-atât de mare încât au avut îndrăzneala să-și numească propriul om la SGG care să scrie la noul proiect de lege. Bogdan Găbudeanu este un fost funcționar public, actual angajat al Deva Gold, care a fost detașat special la Guvern pentru a lucra la legislația minieră. Deva Gold este operatorul minier ce vrea să exploateze cu cianură aurul de la Certej.

Singurul lucru de care se tem este vigilența publică și mobilizarea puternică a societății civile. Se tem că noua lege a minelor va ajunge din nou pe buzele tuturor și va scoate mii de oameni în stradă. Le e frică de cetățenii informați și implicați, care în 2013 au înclinat balanța de putere în favoarea oamenilor din Roșia Montană.

Sursa: DECLIC

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…