Acasă Diverse Încă un român condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri

Încă un român condamnat la moarte în Malaezia pentru trafic de droguri

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că astăzi s-a judecat recursul în cazul celui de-al doilea cetăţean român condamnat la pedeapsa capitală în Malaysia, pentru trafic de droguri, Curtea Federală de Justiţie a Malaysiei confirmând pedeapsa.

Ministerul de Externe transmite că magistraţii Curţii Federale de Justiţie a Malaysiei au confirmat pedeapsa printr-o decizie definitivă, fiind epuizate astfel toate căile interne de atac în acest caz.

„Avocaţii cetăţeanului român urmează să depună o cerere de graţiere la sultanul statului malaysian în care a fost comisă fapta. Conform procedurilor malaysiene, această cerere va fi analizată de o Comisie de Graţiere, care se convoacă la solicitarea sultanului. MAE precizează că sentinţa nu poate fi pusă în aplicare până când nu este soluţionată cererea de graţiere, iar acest demers poate fi de durată”, se arată în comunicatul de presă.

Sursa citată anunţă că autorităţile române, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei României la Kuala Lumpur, vor continua demersurile, având în vedere situaţia în care se aduce atingere dreptului la viaţă al unui cetăţean român.

„Ministerul Afacerilor Externe reiterează că, încă de la semnalarea cazurilor, MAE s-a implicat şi a întreprins toate demersurile posibile în vederea acordării de asistenţă cetăţenilor români. Ambasada României la Kuala Lumpur a urmărit în mod prioritar evoluţia procedurilor judiciare aferente, s-a consultat în permanenţă cu avocaţii apărării şi a asistat la termenele de judecată. Totodată, reprezentantul cu atribuţii consulare al misiunii diplomatice a efectuat vizite în penitenciarul în care cetăţenii români execută pedepse privative de libertate, a intervenit şi a obţinut facilităţi pentru îmbunătăţirea regimului de detenţie aplicat şi a menţinut legătura cu familiile aparţinătoare din ţară”, mai transmite MAE.

În cazul primului român, Curtea de Apel din Putrajaya, Malaysia, a judecat, pe 16 februarie 2015, apelul introdus de Ionuţ Alexandru Gologan, de 23 de ani din judeţul Prahova, arestat pentru trafic de droguri. El a fost condamnat la pedeapsa capitală în primă instanţă, pe 16 octombrie 2013, şi a decis respingerea apelului şi menţinerea sentinţei primei instanţe.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…