Acasă Extern Întâlnirea E3 pentru revizuirea acordului cu Iranul

Întâlnirea E3 pentru revizuirea acordului cu Iranul

Statele Unite au elaborat un plan în care trei aliați europeni cheie s-ar angaja pur și simplu să încerce să îmbunătățească acordul nuclear cu Iranul în schimbul menținerii și reînnoirii acestuia de către SUA, conform unor informații exclusive obținute de Reuters.

Acordul cu Iranul a fost încheiat în anul 2015 și a fost semnat de șase state: Marea Britanie, China, Franța, Germania, Rusia și Statele Unite. Acordul prevede că Iranul își va restrânge programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunile care i-au afectat economia.

Președintele american Donald Trump vede trei defecte ale acordului: eșecul în abordarea programului de rachete balistice al Iranului; condițiile în care inspectorii internaționali pot vizita situri nucleare iraniene suspecte; și clauzele „finale” în care limitele programului nuclear iranian expiră după 10 ani. Donald Trump vrea ca toate cele trei condiții să fie consolidate dacă Statele Unite urmează să rămână în acord.

Donald Trump a dat un ultimatum statelor europene semnatare pe 12 ianuarie, declarând că trebuie să fie de acord „să remedieze defectele înțelegerii nucleare cu Iranul” sau SUA va refuza să extindă ridicarea sancțiunilor.

Sancțiunile SUA vor fi din nou aplicate, după data de 12 mai, dacă președintele Trump nu emite o nouă „derogare”  pentru a le suspenda.

„Aceasta este o ultimă șansă”, a spus președintele Trump pe 12 ianuarie.

Casa Albă nu a răspuns cererilor mass media de a comenta declarația președintelui Trump din 12 ianuarie.

Un acord în două etape

Atingerea unui acord internațional complet până la data de 12 mai este considerată imposibilă de către unii oficiali americani și europeni, a relatat Reuters.

Într-un interviu acordat săptămâna trecută, un oficial al Departamentului de Stat a descris efortul cu europenii ca proces în două faze.

Pe parcursul primului an de la 12 ianuarie până pe 12 mai, Statele Unite vor încerca să se pună de acord cu europenii cu privire la deficiențele care trebuie rezolvate, a spus el.

„Vrem un angajament și un acord din partea europenilor cu privire la deficiențele care trebuie abordate …”, a spus  oficialul, conform Reuters.

Oficialul a afirmat că există trei căi posibile pentru a realiza acest lucru: să modifice pactul existent, să negocieze un acord suplimentar sau să caute o nouă rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU pentru a face schimbările.

Un acord comun pentru controlul armelor nucleare necesită sprijinul Iranului, al Rusiei și al Chinei, dar se pot reglementa deficiențele și numai cu acordul Germaniei, Franței și al Marii Britanii, a spus oficialul american, conform sursei citate.

Într-un astfel de scenariu, cele patru state  occidentale își pot crea propriul acord suplimentar de a reimprospăte sancțiunile în cazul în care iranienii au încălcat oricare dintre noile condiții pe care le-au fixat.

Negociatorii din Statele Unite se vor întâlni marți cu oficialii din Marea Britanie, Franța și Germania, cunoscut sub numele „E3”, la Paris, pentru a discuta cum să îndeplinească cerințele președintelui Donald Trump.

 

5/5 - (17 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…