Acasă Extern Investigație privind implicarea Rusiei în campania pentru Brexit

Investigație privind implicarea Rusiei în campania pentru Brexit

Agenţia Naţională pentru Combaterea Infracţionalităţii (NCA) din Marea Britanie investighează modul în care campania lui Arron Banks pentru Brexit a fost finanţată şi contactele acestuia cu Rusia, au declarat surse apropiate investigaţiei, citate de CNN.

Agenţia a primit recent o arhivă a email-urilor lui Banks şi alte documente, care includ mai multe informaţii despre întâlniri cu diplomaţi ruşi şi posibile oportunităţi de afaceri în Rusia.

O parte dintre email-uri au ajuns la mai multe instituţii media din Marea Britanie şi Statele Unite.

Arron Banks a obţinut împrumuturi şi donaţii în valoare de 12 milioane de dolari pentru ”Leave.EU”, campania pe care a derulat-o pentru Brexit.

Purtătorul de cuvânt al Agenţiei Naţionale pentru Combaterea Infracţionalităţii a declarat pentru CNN că nici nu confirmă, nici nu infirmă existenţa unei investigaţii pe această temă.

Biroul Antifraudă din Marea Britanie nu a oferit detalii despre o posibilă investigaţie.

Andy Wigmore, purtătorul de cuvânt al lui Arron Banks, a declarat că NCA nu l-a contactat pe Banks.

„Cel mai probabil nici nu îl vor contacta, deoarece atât autorităţile din Marea Britanie cât şi cele din SUA ştiu adevărul – nu există nicio dovadă că domnul Banks a procedat greşit, deoarece nimic nu s-a întâmplat. Nu există niciun lucru de investigat aici”, a declarat Andy Wigmore.

Email-urile lui Banks au fost trimise de o persoană terță  la NCA.

Sursele CNN au declarat că documentele au fost trimise şi la serviciul britanic MI5 şi autorităţilor din Statele Unite.

Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor din SUA investighează relaţiile dintre oamenii asociaţi cu preşedintele Donald Trump şi Rusia, precum şi ingerinţele Rusiei în campania prezidenţială din 2016 din Statele Unite.

O parte dintre email-urile obţinute de CNN arată agenda întâlnirilor dintre Banks, Wigmore şi mai mulţi diplomaţi ruşi, printre care şi Alexander Yakovenko – ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, în 2015 şi 2016.

Susţinerea financiară pe care Arron Banks a oferit-o pentru campania ”Leave.EU” l-a făcut cel mai mare donator individual din istoria politică a Marii Britanii. Grupul a câştigat susţinerea liderului Partidului pentru Independenţă, Nigel Farange, unul dintre principalii susţinători ai campaniei pentru Brexit.

Email-urile dovedesc faptul că înainte de referendumul privind Brexit, din iunie 2016, lui Banks i s-a oferit şansa să investească în mai multe companii ruseşti, printre care şi Alrosa, principalul producător de diamante din Rusia.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…