Acasă Extern ISIS a fost eradicat din Irak

ISIS a fost eradicat din Irak

Premierul  irakian, Haider al-Abadi, anunțat sâmbătă la Bagdad sfârșitul luptei împotriva ISIS.

Grup extremist auto intitulat Stat Islamic a fost anihilat de pe teritoriul Irakului după trei ani de lupte intense. Autoritățile irakiene se așteaptă ca  militanții supraviețuitori să lanseze un război de gherilă.

În perioada de apogeu al puterii sale militare ISIS controla aproape o treime din țară,  inclusiv Mosul, al doilea oraș ca mărime din Irak.

Frontiera dintre Irak și Siria, unde  grupul extremist ISIS se mișca liber de ani de zile,  este controlata acum forțele militare irakiene, a declarat un comandantul  Lt Gen Abdul-Amir Rasheed Yar Allah. „Toate ținuturile irakiene sunt eliberate de teroriștii bandei Daesh [ISIS], iar forțele noastre controlează complet frontiera irakien-siriană”, a spus el.

Bătălia lentă și foarte sângeroasă împotriva ISIS a început în vara anului 2014, la scurt timp după ce câteva mii de luptători ai grupului au ocupat orașul Mosul. Militarii irakieni au fugit din oraș lăsându-și armamentul și echipamentul în mâna ISIS, precum și bogățiile orașului. Timp de trei ani orașul Mosul a fost un centrul financiar și politic pentru așa-zisul Stat Islamic.

Forțele irakiene au reluat controlul asupra orașului Mosul în această vară, continuând lupta cu gruparea extremistă într-un șir de orașe mici. Coaliția militară condusă de SUA  a sprijinit aerian războiul purtat la sol de forțele irakiene.

Un număr mare de luptători ISIS se presupune că s-au retras în mediul rural sau au format celule latente printre populațiile civile. După anunțul Premierului Abadi, o agenție de știri din Irak a relatat că un grup de atentatori sinucigași a fost găsit într-un tunel din orașul Hawija.

Irakul trebuie să aplice o strategie prin care să descurajeze reconstrucția celulelor extremiste din zonele controlate înainte de ISIS. Anihilarea grupării extremiste ISIS a provocat importante daune materiale infrastructurii unor orașe, în special în Mosul.

Gruparea extremistă ISIS a determinat aproximativ 3 milioane de irakieni să-și părăsească locuințele,  iar neîncrederea dintre foștii vecini și prieteni va fi greu de depășit.

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…