Acasă Extern Italia: Noua lege a cetățeniei a fost respinsă

Italia: Noua lege a cetățeniei a fost respinsă

Prim-ministrul italian deplânge imposibilitatea de a promova lege a cetățeniei ca fiind un „defect” al guvernului său.

Primul ministru italian, Paolo Gentiloni, a deplâns plâns, astăzi, eșecul guvernului său de a promova o nouă lege privind cetățenia pentru copiii imigranților, considerând ca a fost o eroare înregistrarea proiectului de lege înaintea alegerilor de la începutul anului viitor.

Promovarea legii prin care 800.000 de minori născuți în Italia din părinți cu cetățenie străină a divizat politicienii aflați în campanie preelectorală, a generat încurcături în parlament și a expus fisuri profunde în Partidul Democrat (PD) aflat la guvernare.

„Adevărul este că nu am reușit să punem împreună un număr suficient de parlamentari pentru a aproba legea”, a declarat premierul Gentiloni la o conferință de presă. „Nereușita acestui lucru este o greșeală a guvernului”.

Nu au fost prezenți suficienți senatori la ședința finală a Senatului pentru a vota propunerea, ceea ce ar fi permis copiilor născuți în Italia, nefiind italieni, dar cu care au permis de ședere pe termen lung sau care vor ajunge înainte de a 12 aniversare a zilei de naștere și petrec cel puțin cinci ani în educația formală, să obțină cetățenie italiană.

Migrația în masă în Europa ultimilor patru ani a nemulțumit alegătorii de pe întreg continentul deoarece nu sunt de acord cu sosirea acestora.

În Italia, acest sentiment a condus la blocarea legii, deși Gentiloni a încercat să sublinieze că noile reguli nu ar fi fost aplicate sutelor de mii de migranți, în special africani, care au sosit cu barca în sudul Italiei, în ultimii ani.

Creșterea sentimentelor anti imigranți

Potrivit sondajului Renato Mannheimer, sprijinul pentru această lege în rândul italienilor a scăzut la 50% în octombrie, față de 70% cât a fost în urmă cu un an. Un sondaj realizat de Termometro Politico a arătat că 63% din italieni se opun acestei legi.

Partidele de dreapta au numit această lege o amenințare pentru cultura și securitatea națională, iar în Senat a stârnit controverse în rândul aleșilor, în luna iunie, când a fost dezbătut proiectul de lege.

În alegerile de anul viitor din Italia, partidele cotate cel mai bine sunt Liga Nordică, care în coaliție cu partidul Forza Italia, a fostului premier Silvio Berlusconi, pare să câștige cele mai multe voturi.  Giorgia Meloni, al cărei partid  Fratelli d’Italia care se va alătura probabil coaliției, a avertizat asupra „substituției etnice”.

Mișcarea de 5 stele, un partid anti sistem și Forza Italia au afirmat că cetățenia pentru imigranți nu a fost o prioritate pentru guvernul italian și a acuzat PD că a folosit-o ca instrument de propagandă.

În cadrul partidului de guvernământ, promovarea acestei legi a devenit o temă de dispută, liderul formațiunii și fostul prim-ministru, Matteo Renzi, au început să scadă în sondaje.

Regulile privind cetățenia variază în întreaga Uniune Europeană și nicio țară din blocul comunitar nu urmează principiul prin care oricine este născut într-o țară este automat considerat cetățean, așa cum este cazul în Statele Unite.

În prezent, oricine este născut în Italia din părinți străini poate solicita cetățenie la vârsta de 18 ani, dar trebuie să demonstreze că a trăit neîntrerupt în Italia întreaga lor viață, o cerință pe care grupurile pentru drepturile omului o consideră prea strictă.

Senatorul PD Luigi Manconi, care a făcut campanie pentru această lege, a declarat că guvernul nu a făcut suficient și că se așteaptă ca viitoarea structură să împiedice, cel mai  probabil, orice măsuri similare.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…