Acasă Extern Liderul cecen este gata să demisioneze

Liderul cecen este gata să demisioneze

Ramzan Kadyrov a declarat că este gata să demisioneze și să lase Kremlinul să aleagă succesorul.

Fostului rebel islamist, Ramzan Kadyrov, a fost acuzat de organismele internaționale  pentru drepturile omului de arestări arbitrare și torturarea oponenților, toleranță zero față de minoritățile sexuale și declarații politice dure care au stânjenit Kremlinul.

Ramzan Kadyrov conduce Cecenia din 2007. Președintele Vladimir Putin l-a avertizat pe Kadyrov în luna martie a anului trecut că, pentru a-și continua activitatea legea rusă trebuie aplicată cu strictețe în regiunea majoritar-musulmană.

Întrebat într-un interviu televizat dacă este pregătit să demisioneze, Kadyrov a răspuns: „Este posibil să spun că este visul meu”. „Odată a fost nevoie de oameni ca mine să lupte pentru a pune lucrurile în ordine. Acum avem ordine și prosperitate … și a venit vremea pentru schimbări în Republica Cecenia „, a declarat Kadyrov pentru postul de televiziune Rossiya 1, care a fost difuzat la începutul lunii iunie în Rusia centrală.

Întrebat despre viitorul său succesor, Kadyrov a răspuns: „Aceasta este prerogativa conducerii statului”. „Dacă sunt întrebat … vă pot spune că există mai mulți oameni care sunt 100% capabili să îndeplinească aceste îndatoriri la cel mai înalt nivel”, a declarat el.

Declarația neașteptată a lui Kadyrov vine în contextul în care Vladimir Putin urmează să-și anunțe candidatura pentru al patrulea mandat de președinte în alegerile din martie.

Conform sondajelor de opinie, Vladimir Putin este de așteptat să câștige alegerile cu un procent foarte ridicat, dar unii analiști au declarat că asocierea cu politicieni precum Kadyrov ar putea fi exploatată de adversari în timpul campaniei electorale.

Despre Kadyrov s-a afirmat că ar exista o  legătură cecenă cu uciderea liderului opoziției ruse, Boris Nemtsov, în 2015. Kadyrov a negat orice implicare.

În iunie, o instanță din Moscova a condamnat cinci bărbați ceceni de ucidere a lui Nemtsov, unul dintre cei mai vocali critici ai lui Putin. Nemtsov lucra la un raport care examina rolul Rusiei în Ucraina. Uciderea lui provocat furie în cercurile opoziției.

„Sunt mai mult decât sigur că acești tipi (ceceni) n-au avut nimic de-a face cu asta. Potrivit informațiilor mele, sunt nevinovați „, a spus Kadyrov în interviu.

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…