Acasă Extern NATO şi Rusia NU au ajuns la un acord – Moscova denunţă sistemul balistic din România

NATO şi Rusia NU au ajuns la un acord – Moscova denunţă sistemul balistic din România

Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia nu au reuşit să ajungă la niciun acord privind menţinerea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), Administraţia Vladimir Putin denunţând instalarea de către Statele Unite a sistemelor balistice în România.

Vineri, la Bruxelles, s-a derulat o reuniune a Consiliului NATO-Rusia, tema centrală fiind situaţia Tratatului INF. Reprezentanţii statelor membre NATO au cerut Moscovei să renunţe până pe 2 februarie la noile sisteme de rachete de croazieră care pot transporta ogive nucleare.

Dacă Moscova nu se va conforma, Administraţia Donald Trump va iniţia procedurile de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare.

„Tratatul INF este în pericol real. Cu cât Rusia va reveni mai curând la respectarea Tratatului, cu atât va fi mai bine. Tratatul nu are nicio valoare dacă nu este respectat; problema sunt rachetele ruse din Europa”, a declarat după reuniune Jens Stoltenberg, secretarul general NATO.

La rândul său, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat în cursul reuniunii că Statele Unite încalcă de fapt Tratatul INF prin instalarea sistemelor balistice în România, au afirmat diplomaţi NATO citaţi de agenţia de presă Reuters. În plus, Ministerul rus de Externe a acuzat Statele Unite de reactivarea planului privind sistemul balistic spaţial.

NATO susţine că sistemele antibalistice din România au rolul de a contracara ameninţările Iranului.

NATO va aplica măsuri defensive „proporţionate” pentru a contracara acţiunile Rusiei, care încalcă Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea unor sisteme de rachete nucleare ce pot fi utilizate contra Europei, a afirmat anterior Jens Stoltenberg.

„Vom lua decizii proporţionate şi defensive. Dacă vom permite Rusiei să continue încălcarea Tratatului INF, va fi subminată respectarea nu doar a acestui acord, ci a tuturor acordurilor privind controlul armamentului”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat site-ului Politico.eu cu ocazia Forumului Economic Mondial Davos.

Reuniunea Consiliului NATO-Rusia are rolul de a fi purtate discuţii „despre Tratatul INF”, iar aliaţii din cadrul NATO „vor putea cere Rusiei să revină la respectarea Tratatului într-un mod verificabil şi transparent”.

„Eu cred puternic în dialogul cu Rusia, mai ales în vremuri dificile, aşa cum sunt cele de acum. Este foarte important să discutăm şi să încercăm să identificăm soluţii politice, întrucât nu vrem o nouă cursă a înarmării. Ştim că nu vrem un nou Război Rece”, a insistat secretarul general NATO.

Rusia a instalat sisteme de rachete nucleare pe litoralul Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina, conform unor imagini prin satelit obţinute de Institutul Imagesat International. Imaginile surprind sisteme de rachete Iskander instalate într-o bază din Krasnodar, oraş rus situat pe litoralul nordic al Mării Negre, în apropierea frontierei cu Ucraina. Rachetele Iskander au raze de acţiune de până la 500 de kilometri şi pot transporta atât ogive convenţionale, cât şi nucleare.

Rusia va reacţiona simetric în cazul în care Statele Unite vor dezvolta noi tipuri de rachete după eventuala retragere din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a avertizat în decembrie 2018 preşedintele rus Vladimir Putin, observând că Pentagonul are deja în planul bugetar un proiect balistic.

Vladimir Putin a afirmat că, înaintea anunţului preşedintelui Donald Trump privind retragerea SUA din Tratatul INF, Congresul alocase fonduri pentru dezvoltarea unor noi rachete nucleare.

Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) în 60 de zile în cazul în care Rusia nu va reîncepe să respecte acordul, a transmis în decembrie 2018 secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

„Statele Unite anunţă astăzi că Rusia a fost găsită vinovată de încălcarea clară a Tratatului INF; vom suspenda obligaţiile noastre în 60 de zile dacă Rusia nu revine la aplicarea totală şi verificabilă a Tratatului”, a declarat Mike Pompeo după reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor NATO, desfăşurată la Bruxelles.

Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.

Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Întrucât că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…