Acasă Economie Noua ordonanţă privind achiziţiile publice  

Noua ordonanţă privind achiziţiile publice  

Ordonanţa care va reglementa noul regim al achiziţiilor publice, adoptată săptămâna trecută de Guvern, va fi publicată joi în Monitorul Oficial, iar în şedinţa de mâine (joi) Executivul va adopta ordonanţa privind achiziţiile centralizate, a anunţat miercuri ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

În această perioadă, Executivul dezbate o serie de ordonanţe şi norme metodologice prin care va simplifica procedurile de achiziţii publice şi va descuraja contestaţiile nejustificate.

Noile acte normative au fost propuse întrucât au fost constatate, în domeniul achiziţiilor publice, „întârzieri în evaluarea ofertelor şi desemnarea câştigătorilor, asumări anterioare de termene nerealiste faţă de Comisia Europeană, alocarea neunitară a resurselor, un sistem electronic ineficient şi diferenţe mari ale preţurilor în SEAP”, a spus Eugen Teodorovici.

Potrivit unui document prezentat de Teodorovici referitor la noul regim al achiziţiilor publice, controlul Curţii de Conturi se va realiza ex-post, după atribuire, şi se va elimina dublul control şi deciziile contradictorii între autorităţile statului. „După semnarea contractului de achiziţie singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi”.

De asemenea, „nu se mai iroseşte timpul pentru reluarea procedurilor de atribuire în cazul unor modificări neesenţiale ale contractelor de achiziţie”. Autoritatea contractantă va putea derula contractul în paralel cu procedura de achiziţie. Acest drept al autorităţii contractate se va putea exercita în situaţii de urgenţă, de exemplu, în caz de calamităţi naturale.

Potrivit documentului, descurajarea contestaţiilor nejustificate se va realiza prin:  introducerea cauţiunii pentru depunerea contestaţiilor la CNSC și  introducerea taxei pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel.

De cealaltă parte, simplificarea procedurilor de achiziţii se va realiza prin:

 • reducerea numărului de etape de evaluare a ofertelor (maxim 4),
 • eliminarea Strategiei Anuale de Achiziţii pentru autorităţi cu bugete de investiţii sub 125 de milioane de lei,
 • simplificarea achiziţiei directe după modelul Comisiei Europene – implementarea art. 137 din Regulamentul 1.268/2012,
 • evitarea dublării informaţiei între fişa de date şi anunţul de participare (se elimină fişa de date),
 • definirea clară a situaţiilor de divizare a contractelor pentru evitarea viitoarelor corecţii pe fonduri europene,
 • clarificarea situaţiilor în care este obligatorie folosirea criteriului tehnico-economic,
 • limitarea solicitărilor de clarificare şi consolidarea răspunsurilor în unu maxim două documente,
 • eşantionul de 15% din totalul procedurilor verificate va fi redus până la eliminare, cu 5% pe an,
 • emiterea de avize conforme în maximum 3 zile lucrătoare,
 • eficientizarea controlului ex-ante prin verificarea direct a anunţului de participare şi a documentelor anexă,
 • suplimentarea personalului ANAP, pentru scurtarea termenelor de verificare.

Documentul mai prevede „optimizarea costurilor prin achiziţii în volum mare, optimizarea cheltuielilor, prin abordarea unitară a necesarului de produse şi servicii pentru autorităţile publice şi eliminarea diferenţelor de preţ care vulnerabilizau autorităţile contractante faţă de controlul Curţii de Conturi”.

Prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate vor fi cumpărate în volume mari, printr-o singură procedură pentru întreaga cantitate necesară la nivel naţional, produse ca medicamente, carburanţi, tehnică de calcul, automobile, becuri, produse de curăţenie, birotică.

Oficiul va fi funcţional până la 1 iulie, iar în şedinţa de Guvern de mâine se va adopta ordonanţa de funcţionare a acestei instituţii, a mai spus ministrul Finanţelor.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…