Acasă Diverse Orașul științific

Orașul științific

Un imens „oraș științific” a fost construit în mijlocul unei păduri din Siberia în 1957. Construit în perioada sovietică, orașul a fost conceput ca o enclavă cu viață sănătoasă  pentru mediul academic, printre copaci și vegetație și în afara zonelor industriale  murdare.

Au fost construite zeci de institute de cercetare și oamenii de știință de top au fost îndemnați să vină și să lucreze în regiunea aspră, inospitalieră. Orașul se numește Akademgorodok și este un important centru științific, situat în apropierea orașului Novosibirsk.

Akademgorodok găzduiește numeroase institute de cercetare și este sediul filialei Siberice a Academiei de Științe din Rusia. După Moscova și Sankt-Petersburg, este cel de-al treilea centru de cercetare și învățământ cel mai important din Rusia.

Akademgorodok a fost înființat de către guvernul URSS în 1958. Cu sprijinul conducerii Partidului Comunist și a Academiei Sovietice de Științe, părinții fondatori ai orașului sunt matematicienii Mikhail Lavrentyev și Serghei Sobolev și geologul Andrey Trofimuk.

Akademgorodok  are 30 de institute de cercetare care acoperă domenii majore ale științei și tehnologiei, inclusiv chimie, fizică, automatizare, hidrodinamică, genetică și criogenie , precum și științele umaniste și sociale.

La aproape 1000 de kilometri distanță de capitala sovietică, oamenii de știință au reușit să formeze cluburi sociale.  Crucială pentru succesele științifice ale orașului a fost adunarea unor savanți de renume care au părăsit Moscova și Leningrad (acum Sankt-Petersburg) pentru a urma abordări alternative. Numele incluse sunt: Gersh Budker în fizica energiei înalte, Nikolay Dubinin în genetică, Abel Aganbegyan în economie și Tatyana Zaslavskaya în sociologie.

În 1968, ca parte a conservatorismului politic sovietic în creștere, autoritățile guvernamentale au închis cluburile sociale și au pus capăt mediului politic deschis al orașului. Cu toate acestea, prin finanțarea oferită pentru dezvoltarea resurselor naturale extinse din Siberia în anii ’70 și ’80, oamenii de știință au reușit să mențină programe de cercetare de vârf în multe domenii.

Akademgorodok a fost planificat pentru 50.000 de locuitori, însă a atins un maxim de 100.000 de persoane în 1991. Populația sa a scăzut în anii 1990 datorită incertitudinilor economice care au urmat după desființarea Uniunii Sovietice. La sfârșitul anilor 1990, orașul a găzduit cel puțin 40 de organizații de cercetare în diferite domenii.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…