Acasă Extern Președintele Trump rămâne alături de Prințul Mohammed bin Salman

Președintele Trump rămâne alături de Prințul Mohammed bin Salman

Președintele american Donald Trump a promis marți că va rămâne un „partener ferm” pentru Arabia Saudită, în ciuda faptului că Prințul Mohammed bin Salman ar fi știut despre planul de ucidere a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, luna trecută, relatează Reuters.

În ciuda presiunii intense din partea parlamentarilor americani de a impune sancțiuni severe asupra Arabiei Saudite, președintele Trump a spus că nu va anula contractele militare cu Regatul saudit, susținând că ar fi o ”mișcare „proastă care ar aduce beneficii numai Rusiei și Chinei”.

Donald Trump a spus că agențiile de informații din SUA studiază în continuare dovezile despre asasinarea jurnalistului Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul, pe 2 octombrie.

Donald Trump a spus că prințul moștenitor Mohammed bin Salman „este posibil să fi avut  cunoștință despre acest eveniment tragic – poate că a făcut-o, și poate nu a făcut-o!”, a spus președintele Trump într-o declarație emisă de Casa Albă.

Comentariile sale au contrazis serviciul de informații CIA, care crede că moartea lui Khashoggi a fost comandată direct de către moștenitorul coroanei, conducătorul de facto al Arabiei Saudite, cunoscut de inițialele lui MbS.

În cursul zilei de marți, președintele Trump a declarat că CIA nu a făcut o determinare „de 100%” în ceea ce privește uciderea lui Khashogi”.

Președintele Trump a reproșat parlamentarilor democrați graba cu care au făcut declarații, subminând agențiile de informații, și de a se confrunta cu Arabia Saudită într-o chestiune privind drepturile omului.

„În orice caz, este vorba de relația noastră cu Regatul Arabiei Saudite”, a adăugat Donald Trump.

Jurnalistul Khashoggi a fost ucis pe 2 octombrie, în sediul consulatului saudit de la Istanbul.

Arabia Saudită a acuzat uciderea acestuia de către agenți necinstiți, dar a negat că Prințul Mohammed ar fi avut cunoștințe despre operațiune.

Într-un interviu acordat duminică televiziunii Fox News, președintele Trump a declarat că a refuzat să asculte  înregistrarea uciderii lui Khashoggi, furnizată de Turcia, spunând:  „Ştiu exact ce s-a întâmplat (…) a fost foarte violent, foarte brutal şi groaznic”.

„Lumea este un loc foarte periculos!”, a spus președintele Trump, iar Arabia Saudită este un aliat puternic împotriva Iranului.

Regatul saudit a cheltuit „miliarde de dolari în lupta împotriva terorismului islamic”, în timp ce Iranul „a ucis mulți americani și alți oameni nevinovați în tot Orientul Mijlociu”.

Declarația subliniază, de asemenea, promisiunile de investiții ale Arabiei Saudite și achizițiile de arme. „Dacă ar fi anulate aceste contracte, Rusia și China ar fi beneficia enorm”, a adăugat președintele Trump.

Recunoscând că uciderea lui Jamal Khashoggi a fost „teribilă”, președintele Trump a scris că „este posibil să nu știm niciodată toate faptele” despre moartea sa.

„Statele Unite intenționează să rămână un partener ferm al Arabiei Saudite pentru a asigura interesele țării noastre, alături de Israel și toți ceilalți parteneri din regiune”, a declarat Donald Trump.

Președintele Trump a spus că îl va întâlni pe Mohammed bin Salman la summitul  G20 din Argentina, săptămâna viitoare, dacă prințul saudit va participa la acest eveniment.

Secretarul de stat Mike Pompeo a susținut declarația președintelui Trump, spunând, după discuțiile purtate cu ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, că „este o lume urâtă acolo“, și liderul de la Casa Albă este „obligat să adopte politici care asigură securitatea națională a Statelor Unite“.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…