Acasă Extern Protest anti Putin pe un ger năprasnic

Protest anti Putin pe un ger năprasnic

Protestatarii ruși au înfruntat gerul pentru a demonstra, duminică, împotriva lipsei de opțiuni în alegerile prezidențiale din martie, când președintele Vladimir  Putin va fi ales pentru al patrulea mandat.

„Ceea ce ni se oferă acum nu sunt alegeri și nu trebuie să participăm la ele”, a spus Yevgeny Roizman, primarul orașului Ekaterinburg, unul dintre puținii oficiali aparținând unui partid de opoziție, aflat în centrul unei mulțimi de câteva sute de oameni care s-au adunat în semn de protest.

Protestele care s-au desfășurat în mai multe orașe, de la Vladivostok, în est până la Kaliningrad, în vest. Liderul opoziției, Aleksei Navalny, a îndemnat oamenii să protesteze după ce i-a fost interzis să candideze la președinție din cauza problemelor judiciare, despre care spune că au fost fabricate pentru a preveni candidatura sa.

„Aveți propria viată în joc”, a declarat Navalny într-un mesaj înregistrat, îndemnând protestatarii din Moscova și Sankt-Petersburg, unde au fost interzise mitingurile. „Încă un an cu Putin la putere este încă un an de decădere”.

Navalny a fost reținut înainte de a ajunge la cei câteva mii de demonstranți adunați în Piața Pușkin din centrul Moscovei. Înregistrările video au arătat ofițeri de poliție, mult mai bine echipați decât la meetingurile anterioare, cum abordau demonstranții, îi târau și îi urcau în autobuz.

Într-o declarație dată de poliția din Moscova se afirmă că 1.000 de persoane sunt acuzate de organizarea unei meeting fără autorizație.

În iunie, Navalny a fost arestat când a ieșit din apartamentul său pentru a participa la un protest anticorupție neautorizat și a petrecut 25 de zile în arest. De data aceasta, el a mai rămas într-o locație nedezvăluită, spunând că va anunța locul unde se află.

Aleksei Navalny a fost reținut, duminică, de ofițerii de poliție din Moscova. După reținere, Navalny a postat un mesaj pe Twitter îndemnând protestatarii să continue fără el.

Mulțimea care a protestat în Piața Puskin Square a scandat sloganuri, „Nu sunt alegeri!” și „Jos cu țarul!” La un moment dat, protestatarii au cerut oamenilor să li se alăture lor, scandând: „Mai este timp să veniți”

Aleksei Navalny a organizat proteste anticorupție în Rusia în lunile  martie și iunie, mobilizând în special tinerii din clasa mijlocie, iar campania sa a promis să organizeze proteste repetate înainte de alegerile din 18 martie, pentru a sublinia că votul este o fraudă, iar Kremlinul manipulează întregul proces electoral.

Numărul protestatarilor de duminică, a fost mai mic decât la protestele anterioare, nu în ultimul rând pentru că boicotul electoral este o chestiune mai puțin coagulantă decât corupția.

„Oamenii nu au ieșit pentru un eveniment care nu este ascultat”, a scris pe Facebook Marat Guelman, o figură culturală importantă. „Este o înfrângere. Moscova nu dorește tensiuni. ”

„Boicotul nu va schimba nimic, dar există doi factori diferiți care lucrează împotriva lui Putin”, a declarat Serghei Zhilkin, matematician și inginer IT, în vârstă de 32 de ani. „În primul rând, el (Putin) îmbătrânește și este detașat din ce în ce mai mult de viața modernă; în al doilea rând, noua generație devine tot mai activă în societate”, a spus Zhilkin.

Duminică, protestatarii s-au adunat, de asemenea, în Sankt Petersburg. Navalny a cerut protestatarilor de acolo și din Moscova să iasă la demonstrații, deoarece mitingurile din acele orașe au fost interzise.

Demonstrațiile au fost în general pașnice. La nivel național, aproximativ 240 de protestatari au fost reținuți de poliție, potrivit OVD-Info, o organizație independentă care urmărește arestările din Rusia.

În partea de est a țării și în Siberia, mulțimile s-au adunat deși temperaturile au fost extrem de scăzute,  în Yakutsk s-au apropiat de minus 45 de grade Celsius, deși protestele au fost evitate în locațiile îndepărtate.

În orașul Kazan, edilii au ridicat cu buldozerele un zid de zăpadă, înalt de 3 metri, astfel încât nici o mașină care trecea pe șosea să nu poată vedea protestatarii.

În Sankt Petersburg au protestat aproximativ 2.000 de persoane, potrivit site-ului local de știri Fontanka.ru. Televiziunea de stat a ignorat, în totalitate, protestele.

Dar, transmisiile web s-au derulat pe durata întregii zile.

Apelul lui Navalny pentru a boicota alegerile a generat dispute în rândul opoziție cu privire la faptul că exercitarea dreptului de vot, oricât de inutil, ar putea fi preferabilă. Maksim Kats, un politician din opoziție, membru într-un consiliul raional al Moscovei a spus că votarea este crucială, chiar dacă rezultatul este cunoscut. „Cred că cel mai potrivit mijloc este să votezi candidatul care ți se potrivește”, a spus el. „Dacă nu aveți pe cine vota, atunci cel puțin strică votul. Și votați împotriva lui Putin. „Chiar și printre protestatari, a existat un sprijin pentru această poziție”, aceștia au strigat:” Nu susțineți boicotul! Îl veți ajuta pe Putin dacă faceți asta!”

Unii analiști politici au sugerat, de asemenea, că boicotul a fost o tactică proastă. Absența susținătorilor  Navalny la urne nu va fi suficientă pentru a face o diferență semnificativă în prezența la vot, care se așteaptă deja să fie mai mică decât de obicei.

Lipsa de intrigi în cursa electorală face parte din efortul de a obține un vot record pentru Vladimir Putin. El  conduce Rusia din anul 2000, guvernând ca președinte, cu excepția unei perioade de patru ani, când limitele termenului l-au forțat să ocupe un mandat de premier.

Al patrulea mandat prezidențial pentru Vladimir Putin, va dura șase ani,  până în anul 2024, făcându-l cel mai longeviv președinte de la căderea Imperiului Țarist, în 1917.

 

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …