Acasă Extern Rusia acuză Israelul ca fiind de vină pentru doborârea avionului militar din Siria

Rusia acuză Israelul ca fiind de vină pentru doborârea avionului militar din Siria

Rusia a declarat că Siria a doborât unul dintre avioanele sale militare – dar a spus că vina pentru moartea celor  15 membri ai personalului aflat la bordul aeronavei aparține Israelului, relatează BBC News.

Ministerul Apărării din Rusia a declarat că, luni, avioanele israeliene au plasat avionul Il-20 pe harta sistemelor de apărare aeriană a Siriei fără a avertiza Moscova despre loviturile asupra țintelor siriene.

Aeronava Il-20 se întorcea la o bază militară rusă pe coasta de nord-vest a Siriei.

Il-20 a dispărut de pe radar la ora locală 23:00 (20:00 GMT).

Israelul este așteptat să răspundă acestei acuzații.

Deși Israelul recunoaște rareori atacurile aeriene asupra Siriei, un oficial militar israelian a declarat recent că a lovit mai mult de 200 de ținte iraniene în Siria în ultimele 18 luni, conform BBC News.

Guvernul israelian este preocupat de ceea ce numește „înființarea de baze militare” a Iranului în Siria, precum și de transporturile de arme iraniene către grupul militant libanez Hezbollah, care luptă alături de forțele guvernului sirian.

Ce s-a întâmplat?

Detaliile nu sunt încă clare, iar raportarea incidentului de către Rusia nu a fost încă verificată.

Potrivit relatărilor, incidentul de luni a avut loc în zona maritimă, la aproximativ 35 de kilometri de coasta siriană, avionul Ilyushin Il-20 revenind la baza aeriană rusească de la Hmeimim, situată lângă orașul nord-vestic Latakia.

Agenția de știri Tass din Rusia declară că avionul „Il-20” a dispărut în timpul unui atac efectuat de patru avioane israeliene F-16 asupra instalațiilor militare din Siria, din provincia Latakia.

Relatările mass-media din Siria au vorbit despre un atac în zonă cu puțin timp înainte de dispariția avionului. Potrivit agenției de știri Sana, militarii au declarat că au interceptat „rachetele inamice care vin dinspre mare spre orașul Latakia”.

De asemenea, televiziunea siriană a relatat explozii pe cerul din Latakia, chiar înainte de ora 22:00. Treizeci de minute mai târziu, pagina de pe Sana Facebook a relatat că apărarea aeriană din Siria a răspuns rachetelor inamice.

Armata israeliană a refuzat să comenteze atacurile pe care avioanele sale le-au vizitat luni în zona Latakia, spunând: „Nu comentăm relatările străine”.

Inițial, mai multe persoane  au fost acuzate după ce avionul a dispărut, dar astăzi, ministrul rus al Apărării a declarat că aeronava a fost doborâtă accidental de către Siria.

Ce acuzații face Rusia împotriva Israelului?

Într-o declarație, Rusia a afirmat că „acțiunile iresponsabile” ale Israelului au fost de vină, spunând că a primit o avertizare cu mai puțin de un minut înainte le lansarea atacurilor aeriene de către Israel, ceea ce nu a fost suficient timp pentru a scoate avionul din raza de acțiune militară.

„Avioanele israeliene au creat în mod deliberat o situație periculoasă pentru navele de suprafață și aeronavele din zonă”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării a acuzat piloții israelieni de „utilizarea avionului rus ca acoperire”, plasându-l „în linia de foc provenită de la sistemele de apărare aeriană din Siria”.

Avionul a fost doborât de o rachetă siriană, a spus purtătorul de cuvânt.

„Ca urmare a acțiunilor iresponsabile ale armatei israeliene, 15 militari ruși au murit”, a spus purtătorul de cuvânt.

Astăzi, Serghei Shoigu, Ministrul rus al Apărării, într-un apel telefonic a declarat omologului său israelian, Avigdor Lieberman, că vina „aparține pe deplin Israelului”, adăugând că Rusia „își rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare ca răspuns”.

Ulterior, Ministerul rus al Aafaceilor Externe l-a convocat pe ambasadorul israelian la Moscova.

Operațiunea de căutare și salvare a militarilor aflați în aeronava doborâtă este în curs de desfășurare.

De ce este un avion rusesc în Siria?

Rusia sprijină militar Siria din 2015, la cererea președintelui Bashar al-Assad, care a rămas la putere în ciuda a șapte ani de război civil care a ucis până acum peste 350.000 de persoane.

Armata rusă a declarat în luna aprilie a acestui an că a petrecut 18 luni pentru a ajuta la reconstruirea sistemului de apărare aeriană a Siriei, potrivit ziarului britanic Guardian.

Hmeimim este baza principală a Rusiei pentru atacurile aeriene asupra grupurilor rebele din Siria – atacuri care au permis forțelor președintelui Assad să recupereze teritoriul pierdut din 2015.

Rusia declară că loviturile sale aeriene țintesc doar „teroriștii”, dar activiștii au declarat că au lovit și  luptătorii rebeli și civilii.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (un grup de monitorizare din Marea Britanie), cel puțin 7.928 de civili și 10.069 combatanți au fost uciși d raidurile rusești.

Rusia a suferit, de asemenea, pierderi de personal, inclusiv moartea a 39 de persoane, când un avion de transport militar rus s-a prăbușit în timp ce a încercat să aterizeze la Hmeimim, în luna martie.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…