Acasă Economie Sancţiunile SUA împotriva Rusiei afectează piaţa globală de aluminiu

Sancţiunile SUA împotriva Rusiei afectează piaţa globală de aluminiu

Sancţiunile Statelor Unite asupra companiei United Co Rusal, care au stabilit preţurile la aluminiu, afectează industria producătoare de aluminiu, producătorii din întreaga lume grăbindu-se să-şi asigure stocurile, relatează Bloomberg.

Deşi după includerea companiei Rusal pe lista cu sancţiuni a Trezoreriei Statelor Unite, Rio Tinto Group, competitorul companiei ruseşti din industrie, care depinde însă de Rusal pentru o etapă intermediară cheie a producţiei sale, respectiv conversia bauxitei în alumină,  își evaluează stocurile.

Preţurile la alumină au crescut deja, ajungând la un nivel record, ca urmare a sancțiunilor aplicate Rusal.

Rio Tinto Group nu este singurul producător de aluminiu afectat de sancţiunile asupra companiei ruse, ci producătorii din întreaga lume se grăbesc să găsească suficiente materii prime pentru a-şi asigura stocurile.

În centrul problemelor de aprovizionare din Europa se află rafinăria de alumină Aughinish de pe malurile estuarului Shannon, la mică distanţă de oraşul Limerick din vestul Irlandei. Compania Rusal cumpără bauxita de la minele Rio din Guineea şi o vinde în topitoriile din Europa.

Liberty House, care a cumpărat o unitate de producţie din Rio în Scoţia în 2016, este de asemenea în curs de achiziţionare a fabricii Rio din Dunkerque (Franţa), cea mai mare din Europa.

„Casa Liberty lucrează în prezent la planurile proprii de urgenţă pentru a furniza alumină pentru uzina din Scoţia, potrivit unei persoane familiarizate cu situaţia, care a cerut să i se păstreze anonimatul”, notează Bloomberg.

„În comun cu alţi producători, analizăm situaţia din lanţul internaţional de aprovizionare cu aluminiu, dar nu avem niciun comentariu în acest moment”, au menţionat reprezentanţii Liberty House.

Rusal fabrică cea mai mare parte din aluminiu în Rusia,  dar companiile sale de alumină sunt  răspândite pe plan internaţional, făcându-le mai vulnerabile la sancţiuni. Compania rafinează aproape două treimi din alumină în afara Rusiei şi poate rafina 1,2 milioane de tone de alumină la rafinăria din Jamaica şi 2 milioane de tone în Irlanda. Alte operaţiuni sunt în Ucraina şi Australia.

„Operaţiunile internaţionale ale Rusal sunt de o importanţă deosebită pentru lanţul de aprovizionare cu aluminiu. Piața aluminei se desfăşoară rapid, iar situaţia a devenit acum acută pe termen scurt”, a declarat Mark Hansen, directorul executiv al Concord Resources Ltd.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…