Acasă Diverse Scurgere de informații la CIA

Scurgere de informații la CIA

Un fost ofițer al CIA a fost arestat în SUA sub acuzația de reținere ilegală de informații clasificate.

Jerry Chun Shing Lee, un cetățean american de origine chineză, a fost reținut, luni, pe aeroportul JFK din New York, a declarat Departamentul de Justiție al SUA.

Jerry Chun Shing Lee a lucrat pentru CIA între anii 1994 și 2007, când s-a mutat în Hong Kong.

Cazul se presupune că este legat de o investigație a FBI, care a început în 2012, privind criptarea operațiunii de spionaj a CIA din China.

După doi ani de la începerea acțiunii, aproximativ 20 de informatori au fost uciși sau închiși, cazul devenind unul dintre cele mai dezastruoase eșecuri ale serviciilor americane din ultimii ani.

Oficialii CIA nu știau dacă eșecul se datorează unei scurgeri de informații sau unei activități de hacking de date.

Mass-media din SUA, citând surse apropiate anchetei, spun că anchetatorii îl suspectează pe Lee pentru ajutorul acordat Chinei, a relatat Reuters.

China a criticat CIA prin uciderea surselor din SUA, a relatat ziarul New York Times

Cine este Jerry Chun Shing Lee?

Lee, cunoscut sub numele de Zhen Cheng Li, a servit în armata americană din 1982 până în 1986, spun documentele instanței.

El a început cariera CIA în 1994 ca ofițer de caz specializat în comunicări sub acoperire, acțiuni de supraveghere, recrutare, manipulare și remunerarea activelor (agenți sau informatori), printre alte sarcini. El a primit o autorizație secretă și a semnat mai multe acorduri de nedivulgare a informațiilor.

Când Lee a părăsit CIA în 2007, „cei care l-au cunoscut au spus că a părăsit agenția nemulțumit de plafonarea sa profesională”, a relatat New York Times.

Lee a locuit în Hong Kong și s-a întors în vizită Statele Unite în 2012, pentru a-și petrece timpul în nordul statului Virginia, potrivit documentelor instanței.

Deținerea de informații clasificate

Investigația FBI în legătură cu motivele pentru care SUA a pierdut atât de mulți informatori în China este, în acest moment, în plină desfășurare.

Agenții FBI au percheziționat camerele de hotel ale lui Lee din Hawaii și Virginia și au găsit două cărți mici cu înregistrări secrete, a declarat Departamentul de Justiție al SUA.

Acestea conțineau note scrise de mână cu privire la detalii precum „numele adevărate și numerele de telefon ale persoanelor active și angajații CIA sub acoperire”.

Lee a părăsit SUA în 2013 după ce a fost interogat de cinci ori de agenții FBI. El nu a menționat niciodată posesia documentelor care conțin informații clasificate, spun documentele instanței.

Lee a fost reținut doar în timpul unei alte vizite în SUA. Nu este clar dacă știa că este că este suspect.

De ce ​​a fost acuzat?

Departamentul de Justiție spune că Lee, în vârstă de 53 de ani, a fost acuzat de „păstrarea ilegală a informațiilor naționale de apărare și se confruntă cu o pedeapsă maximă de 10 ani în închisoare, dacă este condamnat”.

El nu a fost acuzat de spionaj, care poate duce la pedeapsa cu moartea, însă unele rapoarte sugerează că SUA ar putea să nu vrea să fie dezvăluite informații secrete în instanță, a relatat Reuters.

Documentele instanței nu menționează nicio legătură subterană dintre Lee și statul chinez, dar surse apropiate investigației spun că aceasta este suspiciunea în cazul său.

Lee a fost prezent, marți, în instanța federală din Brooklyn, după ce a fost arestat la JFK. Lee urmează să fie transferat în statul Virginia, unde un tribunal federal a prezentat acuzațiile împotriva lui.

 

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…