Acasă Diverse Semnale radio din Univers

Semnale radio din Univers

Semnalele radio nu sunt rare, însă FRB 121102, detectat pentru prima dată în 2012, este singurul semnal care a fost recunoscut că se repetă. Și repetarea este sporadică.

Aceste semnale radio durează de obicei o milisecundă și au o origine fizică necunoscută. Oamenii iubesc să creadă că provin dintr-o civilizație extraterestră avansată și această ipoteză nu a fost exclusă în întregime de cercetătorii de la Breakthrough Listen, un program de cercetare științifică dedicat găsirii de dovezi ale vieții inteligente în univers.

Anul trecut, a fost identificată și galaxia gazdă, o galaxie pitică formată de stele aflate la 3 miliarde de ani lumină de la Pământ.

Acum, cercetătorii au folosit cele mai noi detectări pentru a afla mai multe despre mediul de unde provine semanlul radio. Detaliile au fost dezvăluite într-un studiu publicat în revista Nature și au fost prezentate la cea de-a 231-a întâlnire a Societății Astronomice Americane de la Washington.

Cele mai noi detectări le-au permis cercetătorilor să descopere că rafalele radio sunt polarizate și provin dintr-un mediu care conține un câmp magnetic incredibil de puternic. De asemenea, au fost capabili să detecteze undele radio la o frecvență mai mare decât oricând.

Când undele radio trec prin câmpul magnetic, ele sunt răsucite într-un mod cunoscut cu numele de rotația Faraday. Cu cât este mai puternic câmpul magnetic, cu atât mai mare este răsucirea. Gradul de răsucire pentru cele mai recente detecții ale FRB este printre cele mai mari măsurate vreodată într-o sursă radio.

„FRB 121102 a fost deja unic pentru că se repetă: acum, rotația Faraday pe care am observat-o, încă o dată, este imensă suntem și suntem  curioși dacă aceste două aspecte unice sunt legate”, a declarat Daniele Michilli, doctor în științe la Universitatea din Amsterdam și ASTRON, Institutul Țărilor de Jos pentru Radio Astronomie.

Cauzele unui astfel de câmp magnetic puternic oferă două posibilități interesante: apropierea de o gaură neagră masivă în galaxie sau într-o nebuloasă puternică.

Aceste ipoteze susțin unii factori ai exploziilor radio, dar ridică și întrebări.

Jason Hessels, autorul studiului și profesor asociat la Universitatea din Amsterdam și ASTRON, a descris posibilitățile.

Dacă este aproape de o gaură neagră masivă, aceasta ar explica sursa radio continuă și ar crea mediul potrivit, dar cercetătorii nu sunt încrezători că o gaură neagră masivă ar exista într-o galaxie pitică.

Dacă se află într-o nebuloasă puternică, un nor interstelar de gaze sau praf, ar explica, de asemenea, sursa radio continuă și rămâne în concordanță cu faptul că astronomii cred că izbucnirea exploziilor este „tânără”. Dar sunt de un milion de ori mai strălucitoare decât nebuloasa din propria galaxie, care este deja masiv strălucitoare. Cum ar putea ca nebuloasa să fie atât de strălucitoare?

În ceea ce privește sursa directă în sine, cele mai recente descoperiri susțin ideea că este o stea neutronică sau un pulsar, o stea neutronică puternic magnetizată și rotativă. Prima coliziune a stelelor neutronice creează lumină, valuri gravitaționale și aur.

Faptul că sursa aruncă explozii scurte, variind de la 30 de microsecunde la 9 milisecunde, susține o sursă de peste puțin peste 6 mile. Asta e mărimea potrivită pentru o stea neutronică. Sau ar putea fi ceva nedescoperit.

„Nu putem exclude complet ipoteza ET pentru FRB-urile în general”, a declarat Universitatea Berkeley, din California, colegul postdoctoral al lui Vishal Gajjar de la Breakthrough Listen și Berkeley SETI Research Centre.

Cercetătorii sunt dornici să folosească observatoare telescoape radio pentru a observa mai multe explozii rapide ce emană unde radio. Ei estimează că există 10.000 de explozii radio rapide pe zi în fiecare zonă a cerului pe care telescoapele din întreaga lume sunt capabile să le monitorizeze.

Ceea ce s-a înregistrat acum este o undă radio care se repetă la fiecare 10 secunde, iar telescoapele radio vor identifica sursa.

„Continuăm să monitorizăm modul în care se schimbă în timp proprietățile exploziilor”, a spus Hessels. „Cu aceste observații, sperăm să facem distincția între cele două ipoteze concurente, fie ale unei stele neutronice, fie o nebuloasă puternică ce se află lângă o gaură neagră”.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…