Acasă Extern Elveția: Referendum pentru taxa radio-tv

Elveția: Referendum pentru taxa radio-tv

Elvețienii a participă astăzi la un referendum pentru a decide asupra inițiativei „No Billag”, o propunere de anulare a taxei de licență tv, care este obligatorie și pentru care fiecare gospodărie plătește anual 451 franci elvețieni.

Rezultatele exit poli-urilor că aproximativ 70% din elvețieni au votat pentru respingerea inițiativei.

Compania de televiziune elvețiană (SBC) oferă în prezent programe în patru limbi diferite: germană, franceză, italiană și retoromana (romantsch).

Cele șapte canale de televiziune și 17 posturi de radio sunt majoritatea finanțate din taxa de licență obligatorie, aproximativ un sfert din cheltuieli sunt acoperite din publicitate.

Susținătorii păstrării taxei spun că este esențial ca o țară mică, cum este Elveția, cu o populație de doar 8,4 milioane de locuitori, să aibă un radio și televiziune națională care să reflecte diversitatea culturală și lingvistică a țării.

Campaniile anti-licență au declarat că cetățenii sunt obligați să plătească pentru programe pe care nu le urmăresc.

Campania „No Billag”, numită după compania SBC care colectează taxa, acuză SBC de faptul că a devenit ineficientă și prea dominantă în mass-media națională.

Dacă propunerea nu va trece, Elveția va fi prima țară europeană care va elimina o taxă obligatorie pentru radiodifziunea publică.

Rezultatele complete ale referendumului sunt așteptate în această seară.

Guvernul a promis miercuri că, dacă alegătorii vor decide să păstreze taxa, majoritatea gospodăriilor ar vedea o „reducere notabilă” a contribuției lor anuale începând din 2019. Iar, SBC va avea venituri limitate la 1,2 miliarde de franci elvețieni, ceea ce înseamnă că bugetul actual va trebui redus cu 40 de milioane de franci.

De asemenea, alegătorii au decis să extindă dreptul guvernului federal de a percepe impozite în perioada 2021-2035 – un drept care trebuie aprobat periodic în Elveția.

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Ruxandra MIRCEA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Jocurile Olimpice s-au încheiat, echipa României ocupă locul 46. Clasamentul pe țări

În clasamentul final pe medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo Delegaţia Statelor Unite …