Acasă Diverse Sergentul dezertor din Afganistan

Sergentul dezertor din Afganistan

Bowe Bergdahl, un sergent american și-a părăsit postul în timp ce se afla în Afganistan, în 2009.

După ce și-a părăsit postul, Bergdahl a fost prins de talibani și a petrecut cinci ani în captivitate.

Bergdahl a fost eliberat în urma unor schimburi de prizonieri, în 2014.

El a făcut apel la clemență și a cerut fostului președinte Obama să fie amnistiat.

Sentința dată, astăzi, de tribunalul militar american, pentru sergentul de 31 de ani, dispune degradarea acestuia și suspendarea soldei pentru 10 luni.

Bowe Bergdahl a pledat vinovat pentru acuzațiile de dezertare și abuz în fața inamicului.

Procurorii au susținut că Bergdahl ar trebui să petreacă 14 ani în spatele gratiilor pentru că a pus în pericol trupele americane din Afganistan.

Ce sa întâmplat cu soldatul american Bowe Bergdahl?

Bergdahl a mărturisit că talibanii l-au prins imediat după ce și-a părasit postul și l-au închis într-o cușcă. A primit puțină hrană și apă, nu a fost lăsat să doarmă și a fost forțat să urmărească filmele talibane în care erau prezentate decapitarea adversarilor.

Căpitanul Nina Banks a spus că, atunci când Bergdahl a părăsit postul nu fusese încă diagnosticat cu tulburare de personalitate schizotipală, care include grandomania.

Bergdahl a spus că a plecat de la avanpostul din provincia Paktika pentru a raporta probleme în unitatea sa.

Luni, Bergdahl a luat decizia de a-și cere scuze trupelor rănite în căutarea lui. „Am făcut o greșeală oribilă”, a spus el în sala de ședințe a tribunalului militar Fort Bragg, din Carolina de Nord.

Sergentul Mark Allen a fost împușcat în cap în timpul misiunii de căutare a lui Bergdahl, în iulie 2009.

Soția sergentului rănit, Shannon Allen, martor al acuzării, a descris impactul leziunilor cerebrale de care suferă soțul său. „În loc să fiu soție, am devenit îngrijitoarea lui”, a spus ea.

Președintele american Donald Trump a spus despre Bergdahl că este „un trădător” și a criticat schimbul de prizonieri din timpul mandatului Obama.

Judecătorul, Jeffery Rance, a considerat remarcile președintelui american sunt un factor atenuant în condamnarea lui Bergdahl, avocatul acestuia a invocând că nu are parte de un proces echitabil din cauza comentariilor lui Donald Trump.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…