Acasă Extern Afganistan: Reconcilierea pe primul plan

Afganistan: Reconcilierea pe primul plan

Statele Unite ale Americii au primit solicitare din partea talibanilor că vor să exploreze posibilitatea de a pune capăt războiului de peste 16 ani, a declarat secretarul american al Apărării, Jim Mattis, marți, a relatat Reuters.

„Există un interes pe care l-am primit din partea talibanilor”, a declarat Mattis reporterilor înainte de a ateriza la Kabul, spunând că solicitarea datează de câteva luni.

Președintele afgan Ashraf Ghani a oferit discuții fără precondiții insurgenților talibani luna trecută, în ceea ce oficialii SUA consideră a fi o mare provocare la Kabul.

Mattis a spus că unele dintre indicațiile sale, pe care nu le-a detaliat, i-au fost date anterior președintelui Ghani.

„Am avut câteva grupuri de talibani – grupuri mici – care au început să vină sau au exprimat interesul de a discuta”, a spus Mattis.

„Cu alte cuvinte, este posibil ca întreaga grupare talibană să nu se predea odată. Ar putea fi o perspectivă prea îndepărtată. Dar există elemente ale talibanilor care sunt în mod clar interesate să poarte discuții cu guvernul afgan „, a spus el.

Diplomații și oficialii occidentali de la Kabul susțin că sunt în curs de desfășurare contacte cu intermediarii talibanilor în scopul de a se conveni asupra regulilor de baza pentru posibile discuții cu unele elemente talibane.

Cu toate acestea, insurgenții, care au confiscat centrul unui district din vestul Afganistanului la începutul acestei săptămâni, nu au dat semne publice de acceptare a ofertei președintelui Ghani, în schimb au emis câteva declarații sugerând că intenționează să continue lupta.

Controlul taliban

Statele Unite au intensificat asistența acordată militarilor afgani și au sporit considerabil loviturile aeriene împotriva talibanilor, ca parte a noii strategii regionale anunțate anul trecut de președintele Trump, în încercarea de forța insurgenții să vină la masa negocierilor.

Mattis a spus că obiectivul este acela de a convinge talibanii că nu pot câștiga, și de a determina reconcilierea.

Cu toate acestea, luptătorii talibani controlează părți importante ale țării, guvernul din Kabul în sine este profund divizat și mii de soldați și civili afgani sunt uciși în fiecare an.

Uzbekistanul urmează să găzduiască o Conferință de pace afgană în cursul acestei luni, unde participanții vor să invite la discuții directe grupul militant și guvernul Ghani.

Cu toate acestea, talibanii ar putea să nu răspundă acestei conferințe și au exclus până în prezent discuții directe cu guvernul de la Kabul, susținut de Occident, despre care spune că este un regim nelegitim, impus de străini.

Gruparea talibană s-a oferit să discute direct cu Statele Unite despre un posibil acord de pace.

Întrebat dacă Statele Unite ar fi dispusă să discute direct cu talibanii, Mattis a reiterat poziția SUA că discuțiile ar trebui să fie conduse de guvernul de la Kabul.

„Vrem ca afganii să conducă discuțiile și să furnizeze substanța efortului de reconciliere”, a spus Mattis.

În timp ce Statele Unite au intensificat presiunea pe câmpul de luptă, partenerii internaționali ai Afganistanului au căutat să construiască sprijin diplomatic din partea țărilor vecine pentru a aduce militanții la masa negocierilor.

Administrația Trump, a exercitat, de asemenea, presiuni asupra Pakistanului pentru a elimina paradisurile militare de la frontiera dintre Afganistan și Pakistan. Mattis a spus că a văzut câteva semnale pozitive din partea Islamabadului, menționând unele operațiuni militare pakistaneze de-a lungul graniței.

Prezentând obiectivele călătorie sale, Mattis a spus că dorește să obțină o evaluare atât a efortului de război susținut de americani, cât și a eforturilor de reconciliere.

Reconcilierea, a spus Mattis, este „o prioritate”.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…