Acasă Extern SPD numără voturile pentru intrarea la guvernare

SPD numără voturile pentru intrarea la guvernare

Germania va afla astăzi dacă cei 464.000 de membri ai partidului social-democrat (SPD) au votat în favoarea unei coaliții cu conservatorii cancelarului Angelei Merkel, pentru formarea unui nou guvern.

La cinci luni după alegerile parlamentare și după eșecul primei încercări a Angelei Merkel de a forma un guvern cu două partide mai mici, cea mai bună speranță a cancelarului de a asigura un al patrulea mandat revine SPD.

Voluntarii au început să numere buletinele de vot  la ora 10:00. (2100 GMT) și a lucrat noaptea, cu liderii de partid care urmează să anunțe astăzi dacă se va încheia cea mai lungă perioadă  interregnum post-electorală din Germania sa terminat.

Liderul SPD, Olaf Scholz, a declarat sâmbătă că sondajul a fost „foarte, foarte strâns” după o campanie internă intensă care a divizat conducerea pro-coaliție a partidului împotriva aripei mai radicale a tineretului, care a campat pentru „nu”.

SPD a planificat inițial să rămână în opoziție după rezultatul dezastruos obținut în alegerile parlamentare din septembrie, dar a fost de acord să negocieze cu conservatorii Angelei Merkel după ce discuțiile CDU cu liberalii democrații (FDP) și partidul ecologist Verzii au avut un eșuat în noiembrie.

SPD a a dezbătut un acord de coaliție pe care liderii formațiunii  l-au salutat pentru angajamentele  de consolidare a UE și acordarea unor roluri cheie guvernamentale. Dar adversarii spun că SPD riscă o lipsă de relevanță dacă va relua a doua oară coaliția de guvernare cu Merkel.

Un sondaj publicat astăzi arată că SPD a scăzut cu un punct ajungând la 16%, cel mai scăzut nivel din istoria partidului. Asta înseamnă că are doar un punct în fața alternativei extrema-dreaptă pentru Germania (AfD).

Dacă membrii SPD votează „Da”, Angela Merkel ar putea fi învestită drept cancelar până la jumătatea lunii martie. O respingere va înmâna inițiativa de formare a guvernului președintelui președintelui Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care ar putea promova un guvern minoritar, discuții suplimentare sau noi alegeri electorale.

Liderul FDP, Christian Lindner, a declarat pentru știrile Funke Mediengruppe că noi alegeri ar fi cea mai bună soluție dacă membrii SPD ar vota „Nu.” El a exclus o coaliție de trei partide, având în vedere platformele politice ale fiecărui partid..

El a spus că FDP va examina propunerile legislative de la caz la caz dacă Angela Merkel va fi forțată să formeze un guvern minoritar, dar a adăugat: „Un astfel de guvern ar dura probabil doar câteva luni”.

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…