Acasă Economie SUA nu recunosc statutul de economie de piață al Chinei

SUA nu recunosc statutul de economie de piață al Chinei

SUA au notificat oficial OMC că nu recunosc statutul de economie de piață al Chinei. Song Guoyou, director adjunct al Centrului pentru Studii Americane de la Universitatea Fudan, a comentat într-un articol publicat, joi,  de Global Times:

”Unii oameni cred că SUA încearcă să transforme OMC într-un nou instrument, iar unii chiar sugerează că China ar trebui să se retragă din cadrul OMC din cauza tratamentului nedrept pe care îl primește. Aceste puncte de vedere arată lipsa lor de înțelegere și lipsa de înțelegere a OMC.”

Statele Unite, Uniunea Europeană și Japonia au criticat problemele de supracapacitate, la cea de-a 11-a reuniune ministerială, a Organizației Mondiale a Comerțului din Buenos Aires, desfășurată la începutul acestei săptămâni.

În calitate de organizație comercială, OMC a întreprins o serie de negocieri spinoase, dar cruciale pentru a promova comerțul liber și a stabilit o serie de reguli pentru a preveni perturbarea comerțului liber de protecționism.

Comerțul exterior al Chinei a crescut foarte mult după ce țara a devenit membru al organizației, în 2001, iar creșterea comerțului mondial a sporit considerabil.

Deși Statele Unite au jucat un rol cheie în înființarea OMC în 1995, organizația s-a dezvoltat într-un asemenea mod încât nicio țară nu poate avea un cuvânt de spus cu privire la comerț în afara OMC, întrucât organizația a  evoluat într-un produs public internațional.

Este evident că SUA utilizează regulile OMC, are dreptul să facă acest lucru, dar este și strategia sa de a pune bețe în roate Chinei. Dar acest lucru nu echivalează cu faptul că organizația ar deveni un instrument manipulat de SUA împotriva Chinei.

Regulile OMC sunt deschise și egale pentru toți membrii. Niciun stat nu domină interpretare a normelor OMC.

Este ceva normal ca un stat să lanseze acuzații sau reclamații, uneori chiar represalii, împotriva unui alt stat  în cadrul acestor reguli. De asemenea, China poate, în conformitate cu normele, să inițieze un proces împotriva comportamentului unilateral și nedrept al comerțului cu SUA.

Nici China, nici SUA nu vor renunța la OMC. Rezolvarea fricțiunilor comerciale prin intermediul platformei OMC este în concordanță cu interesele lor comune și fricțiunile sunt normale între partenerii comerciali, în special atunci când comerțul are o mare amploare, așa cum se întâmplă între China și Statele Unite.

De fapt, pentru ambele țări  OMC este un mecanism important de sprijin pentru stabilitatea economică internațională.

 

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…