Acasă Extern Tusk: „frontieră dură” în Irlanda

Tusk: „frontieră dură” în Irlanda

Donald Tusk avertizează cu privire la o „frontieră dură” în Irlanda în urma Brexit, după ce Londra şi-a confirmat definitiv linia roşie.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat joi că poziţia Marii Britanii privind ieşirea din Piaţa Unică şi Uniunea Vamală ar putea duce la crearea unei „frontiere dure” pe insula Irlanda, situaţie pe care Bruxellesul ar dori să o evite, a informat BBC News.

„Recent, Londra şi-a confirmat definitiv linia roşie, inclusiv prin a spune <nu Uniunii Vamale> şi <nu Pieţei Unice>. Acceptăm aceste linii roşii fără entuziasm şi fără satisfacţie. Dar trebuie să le luăm în serios. Cu toate consecinţele lor. Iar una dintre posibilele consecinţe negative ale acestui mod de părăsire a Uniunii Europene este o frontieră dură pe insula Irlanda. UE doreşte să prevină acest scenariu. Prin urmare, dacă nu se găseşte nicio altă soluţie, rămâne valabilă propunerea de a <stabili un spaţiu comun de reglementare care să includă Uniunea Europeană şi Marea Britanie în ceea ce priveşte Irlanda de Nord>. Şi, până acum, nimeni nu a venit cu ceva mai înţelept”, a spus Donal Tusk, potrivit unui comunicat al Consiliului European.

Donald Tusk a subliniat că „nu poate exista comerţ fără fricţiuni în afara Uniunii Vamale şi a Pieţei Unice”, întrucât „fricţiunile sunt un efect secundar inevitabil al Brexit”.

Premierul britanic Theresa May a declarat că propunerile UE privind statutul Irlandei de Nord ameninţă integritatea constituţională a Marii Britanii şi că nu poate fi de acord cu o propunere care creează o frontieră vamală şi normativă în Marea Irlandeză.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…