Acasă Extern UE elimină finanțarea proiectelor de frontieră ale Ucrainei

UE elimină finanțarea proiectelor de frontieră ale Ucrainei

Uniunea Europeană închide o schemă de finanțare a șase puncte de control vamal de pe frontiera Ucrainei cu statele din blocul comunitar, ca urmare a îndoielilor cu privire la capacitatea Kievului de a realiza reforme în schimbul miliardelor europene, informează Reuters într-o relatare exclusivă.

Proiectul de modernizare a șase puncte de control ucrainene pe frontiera de est a UE a fost lansat în 2014, după ce Europa a sprijinit liderii pro-occidentali ai Kievului în timpul crizei din Crimeea.

Proiectul a avut ca scop să contribuie la integrarea economiei Ucrainei cu cele ale vecinilor săi din UE prin construirea sau modernizarea punctelor de control la punctele de trecere cu Polonia, Ungaria, Slovacia și România. Potrivit UE, proiectele vizau reducerea timpului de trecere a frontierei și îmbunătățirea procedurilor vamale.

Proiectul european s-a lovit de o serie de întârzieri, greșeli și depășiri de costuri care implică oficialități locale și contractori, conform corespondenței interne a guvernului ucrainean și corespondenței dintre Comisia Europeană și autoritățile de la Kiev furnizate de o sursă Reuters.

Într-o declarație adresată Reuters, un purtător de cuvânt al UE a spus: „În urma evaluării noastre, am ajuns la concluzia că proiectele nu au putut fi finalizate la timp. Cele 6 proiecte sunt acum în curs de închidere, iar banii nefolosiți sunt rambursați. ”

Un diplomat european care este implicat în relațiile cu Ucraina a spus: „Există o anumită oboseală a Ucrainei. Oamenii sunt exasperați de lipsa de reformă, în special de corupție. Lucrurile s-au oprit”.

Dar, a spus că UE va continua să susțină țara, care rămâne fragilă la patru ani după ce Rusia a anexat Crimeea și separatiștii pro-Moscova au lansat o rebeliune în est.

Până la sfârșitul anului 2017, niciunul dintre cele șase proiecte de puncte de control nu a fost finalizat, deși UE a acordat finanțare în valoare de 29,2 milioane de euro.

Serviciul Fiscal de Stat (DFS), autoritatea fiscală și vamală care a supravegheat proiectele din partea Ucrainei, a declarat că motivele întârzierilor au inclus schimbarea personalului, o perioadă lungă de timp pentru a emite oferte de contractare și timpul necesar pentru aprobarea de modificare a planurilor.

Roman Nasirov, fost șef al DFS a spus într-un interviu că proiectele de la puncte de control vamal au fost complicate de faptul că Ucraina nu a putut să cofinanțeze proiectele.

Cel mai mare contract, pentru două dintre punctele de control, a fost acordat companiei Energomontazhventiliatsia, o firmă specializată în instalarea de unități de ventilație și care nu apare în evidența ofertelor guvernamentale de construcție, potrivit unui registru online al contractelor de stat.

În octombrie, directorul financiar al Energomontazhventiliatsia, Serhi Romanenko, a acuzat oficialii ucraineni și europeni că obstrucționează proiectele de finalizare a două puncte de control de la granița cu România.

„Punctele de control Dyakivtsi și Krasnoilsk sunt realizate în proporție de 80-85%, dar până astăzi nu am primit nici un ban”, a declarat Romanenko pentru Reuters. Energomontazhventiliatsia a refuzat să comenteze.

DFS a declarat că nu a plătit Energomontazhventiliatsia deoarece nu furnizat documente către  DFS care să ateste că lucrările au fost finalizate.

Un an mai târziu, problemele au persistat, potrivit memorandumului din martie 2017 al DFS.

 

5/5 - (18 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…