Acasă Extern 100 de ani de la Revoluția Roșie

100 de ani de la Revoluția Roșie

Exact cu un secol în urmă bolșevicii au luat cu asalt Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg.

Evenimentele acelei nopți înghețate, de  acum 100 de ani, vor continua să împartă Rusia în roșu și alb, în violent și pacifist, în sărac și în bogat, în vechi și în nou.

Revoluția Roșie a servit ca precursor al terorii la o scară inimaginabilă, la progrese tehnologice, la Războiul Rece și la căderi mai puțin uimitoare.

Piața Roșie a găzduit astăzi o paradă militară, dar a fost, în principal, o reeditare istorică stilizată a unui eveniment secundar al celui de-al Doilea Război Mondial. Parada nu a fost prezentată în direct pe televiziunea de stat, a fost prezentat doar un scurt segment al revoluției din 1917 cu soldații Armatei Roșii.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a spus că este o zi de lucru obișnuită pentru președinte, care a avut câteva întâlniri la Kremlin.

După un secol, lumea încă mai discută consecințele revoluției bolșevice, chiar dacă  în Rusia nimeni nu pare, prea tare, interesat.

În Sankt Peterburg, un spectacol de lumini dat de pe Palatul de Iarnă va marca centenarul revoluției bolșevice.

Astăzi, 7 noiembrie, Kremlinul a declarat că pentru guvern evenimentul nu există.

Vladimir Putin a spus că și-ar dori ca Revoluția din 1917, care a adus comunismul, nu se fi întâmplat niciodată, a relatat Reuters.

Partidul Comunist rus pare aproape de acord. Liderul Partidului Comunist, aflat la cârma acestuia din 1993, Ghenadie Zyuganov, în vârstă de 73 de ani a avut dicursuri despre  Vladimir Lenin, a pus accent pe cel al Doilea Război Mondial, despre Yuri Gagarin și descoperirile tehnologice ale perioadei sovietice. Revoluția din 1917 a fost un exercițiu de „construire a statului”, a susținut inventiv.

Partidul Comunist a programat o serie de întâlniri la St Petersburg, dar evenimentul principal va fi o petrecere cu ușile închise, în această seară, la Moscova. Evenimentul se va desfășurate într-un hotel de lux,de cinci stele, unde vor participa acei bărbați politici care doresc o renaștere comunistă.

Efectele Revoluției rusești încă reverberează.

4.9/5 - (31 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…