Acasă Intern Marş pe străzile Timişoarei în amintirea martirilor Revoluţiei din 1989

Marş pe străzile Timişoarei în amintirea martirilor Revoluţiei din 1989

Aproximativ 300 de persoane au participat, duminică seara, la “Marşul Eroilor” pe străzile Timișoarei, aprinzând torţe în amintirea celor care au murit în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989.

Începând din anul 2005, “Marşul Eroilor” este organizat în luna decembrie a fiecărui an de către suporteri ai echipei de fotbal ASU Poli din Timişoara.

La acţiune au participat aproximativ 300 de timişoreni, majoritatea tineri, care au dorit, în acest fel, să aducă un omagiu eroilor care au murit în timpul Revoluţiei Române din Decembrie 1989. La fel ca în fiecare an, punctul de întâlnire al manifestanţilor a fost Piaţa Maria, locul de unde a izbucnit scânteia Revoluţiei Română, iar apoi cei prezenţi la marş au pornit spre centrul Timişoarei.

Pe traseu, suporterii au ţinut în mâini steaguri tricolore şi afişe cu mesaje precum “Eroii nu mor niciodată” sau “Mai bine golan decât activist, mai bine mort decât comunist” şi au scandat “Timişoara”, “Păcat de sângele vărsat”, “Jos comuniştii”, “O dorinţă sinceră, România liberă”, “Iliescu vinovat pentru sângele vărsat” sau “Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim”.

Ajunși în faţa Catedralei Mitropolitane, cei prezenţi la marş au aprins candele pe treptele lăcaşului de cult. Apoi, manifestanţii au pornit spre Piaţa Operei, unde au rostit rugăciunea “Tatăl nostru” şi au ţinut un moment de reculegere în amintirea martirilor Revoluţiei Române.

În drum spre Memorialul Revoluţiei, suporterii au aprins torţe şi fumigene, tot în cinstea eroilor Revoluţiei. Punctul final a fost Cimitirul Eroilor, iar pe traseul, suporterii au scandat mereu.

“Din 2005, an de an este organizat acest marş. Ne-am dorit ca amintirea evenimentelor din Decembrie 1989 să rămână vii în memoria tinerilor, deoarece o istorie care nu este cunoscută riscăm să o retrăim”, a afirmat şi Cristi Brâncovan, organizator al “Marşului Eroilor”.

În timpul evenimentelor din Decembrie 1989, la Timişoara au murit 79 de persoane și aproximativ 200 de persoane au fost rănite, potrivit surselor Cadran Politic care se aflau la acea dată în funcții de conducere în Consiliul Politic al Ministerului de Interne. Pe data de 18 decembrie Armata a pactizat cu populația Timișoarei. 

În timpul Revoluției din Decembrie 1989 au murit 1.150 de persoane și 4.200 au fost rănite, conform sursei citate.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…