Acasă Intern Anunțul oficial al Guvernului despre pensionarii care încă lucrează în instituții de stat

Anunțul oficial al Guvernului despre pensionarii care încă lucrează în instituții de stat

Peste 13.000 de pensionari, care lucrează în învățământ, spitale dar și în alte instituții de stat, vor trebui să decidă dacă rămân cu pensia sau doar cu salariul.

Cei mai afectați sunt profesorii și învățătorii, care oricum au mai puțini bani. Sindicaliștii atrag inclusiv atenția că măsura ar lăsa 100.000 de copii fără dascăli, iar înlocuitorii sunt greu de găsit.

Cei mai mulți pensionari vizați de măsură, aproape 4.000, lucrează în grădinițe, școli și licee. Asta înseamnă o treime din totalul celor care, de la anul, vor trebui să opteze între pensie și salariu. Sindicaliștii din învățământ spun că majoritatea vor renunța la orele de la clasă, iar 100.000 de copii s-ar putea trezi fără dascăli la catedră.

Soluția ar fi, conform sindicaliștilor, exceptarea pensionarilor care lucrează în educație. Altfel, se poate ajunge la blocarea anului școlar și universitar.

Simion Hăncescu, FSLI: „Trebuie să găsim cel puțin 4.000 de dascăli care să le ia locul. La țară sunt mulți. Există riscul să nu găsim nici suplinitori necalificați. De unde să aducem într-o comună alt dascăl.″

La Guvern lucrurile se văd diferit

Ionel Dancă, purtător de cuvânt al Guvernului: „Nu îi este interzis nimănui dreptul la muncă, în orice domeniu de activitate. Este o chestiune de opțiune. Nu avem date în acest moment care să ne indice că ar exista un risc de blocare a unor activități, în sănătate și în educație, în urma adoptării acestei măsuri.”

Interzicerea cumulului pensiei cu salariul la stat afectează și 1.000 de pensionari care lucrează în spitale, un alt domeniu în care nu avem suficient personal. Restul sunt pensionari care se regăsesc în administrație ori în Poliția Locală.

Măsura este cuprinsă într-un proiect de lege aprobat de Guvern. Executivul își va asuma răspunderea pentru acest document săptămâna viitoare, dar între timp ar putea aduce modificări.

Dacă nu se schimbă nimic, pensionarii vor avea la dispoziție 15 zile să aleagă între pensie și salariu, iar dacă nu-și exprimă opțiunea, le încetează contractul de muncă.

Pe de altă parte, Guvernul intenționează să crească vârsta de pensionare pentru polițiști pentru a nu mai permite, spune șeful executivului, ca cei din Ministerul de Interne să se pensioneze la doar 40 de ani cu ″pensii extrem de mari″.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…