Acasă Extern Arabia Saudită scoate la licitație bunurile elitei corupte 

Arabia Saudită scoate la licitație bunurile elitei corupte 

Autoritățile din Arabia Saudită se pregătesc să scoată la licitație proprietățile imobiliare și automobilele de lux ale miliardarului Maan al-Sanea și ale companiei sale Saad Group, pentru a recupera datoriile. 

Licitația publică este cel mai recent semnal că Arabia Saudită ia în serios sancționarea elitei corupte.

În noiembrie, autoritățile regatului au lansat o represiune anticorupție fără precedent, reținând zeci de înalți oficiali, acuzați de fapte de corupție. Majoritatea au fost eliberați după ce au fost exonerați după ce au fost de acord să plătească statului bani, bunuri sau bunuri imobile.

Cazul miliardarului Maan al-Sanea este separat de campania anticorupție. Omul de afaceri a fost clasat de revista Forbes, în 2007, ca fiind unul dintre cei mai bogați 100 de oameni din lume. Acesta a fost reținut de autoritățile saudite la sfârșitul anului trecut pentru o datorie neplătită de compania sa din 2009.

Creditorii au petrecut ultimii nouă ani urmărind recuperarea datoriei de la Saad Group, care are sediul în orașul Khobar din Provincia de Est a Arabiei Saudite, pentru o datorie estimată la aproximativ 40 de miliarde de riali (10,67 miliarde de dolari).

Investitorii consideră acest caz drept un test de amploare al angajamentului prințului moștenitor Mohammed bin Salman cu privire la reformele asumate de Arabia Saudită.

Lichidatorul Etqaan Alliance, consorțiul numit de autoritățile saudite pentru lichidarea activelor deținute de al-Sanea și compania Saad Group în efortul de a rambursa datoriile, intenționează să vândă activele companiei în Arabia Saudită, potrivit mai multor surse familiarizate cu problema. Vânzările vor avea loc în următoarele săptămâni, au spus sursele.

Lichidatorul a realizat un videoclip pe care la publicat pe YouTube cu sloganul „vânzarea pe care toată lumea o așteaptă ​​în Khobar”, care include câteva dintre proprietățile și terenurile care urmează să fie vândute.

O broșură care însoțește vânzarea include o listă cu 20 de parcele deținute de Saad Trading, parte a grupului Saad și al-Sanea. Proprietățile sunt situate în cea mai mare parte în Khobar. Cea mai mare suprafață de teren are 484.407 de metri pătrați și include clădiri și o stație de epurare a apelor reziduale.

Broșura nu include evaluări, dar sursele au declarat că imobilul a fost evaluat la aproximativ 4,4 miliarde de riali, pe baza unei liste oficiale de proprietăți imobiliare furnizate autorităților.

O sursă din cadrul Ministerului Justiției a confirmat pentru Reuters că în această lună va fi lansată o licitație pentru vânzarea de autovehicule, echipament, o mare cantitate de materiale de construcție și unele proprietăți înainte de începerea Ramadanulu,  în luna mai.

Potrivit surselor citate de Ruters, care au văzut lista oficială furnizată autorităților, Saad deține imobile  estimate la de 3,5 miliarde de riali, iar al-Sanea personal deține imobile cu o valoare estimată la 6,8 miliarde de riali. Multe dintre acestea proprietăți sunt situate în Riyadh, Dammam și Khobar.

Saad Group deține 923 de vehicule, inclusiv camioane, autobuze și mașini, potrivit surselor care au văzut lista furnizată autorităților, în timp ce al-Sanea are 26 de vehicule, inclusiv un Rolls Royce, un Hummer și un Cadillac Concord.

 

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…