Acasă Diverse Cele mai scumpe condimente din lume

Cele mai scumpe condimente din lume

Condimentele sunt foarte apreciate în preparatele alimentare și pot face diferența între o mâncare bună și una plină de savoare.

Prețul condimentelor variază de la câțiva bani pentru pudra de chili până la cele din gama de lux care costă 5.000 de dolari pe kilogram.

Şofranul

Este de departe cel mai scump aliment pe Pământ, costând 5.000 de dolari pe kilogram.

Originar din Asia Centrală, acest condiment Indian / Orientul Mijlociu este de fapt stamina unei flori cu denumirea latină Crocus Sativus.

Sunt necesare cantități mari de flori pentru a obține o cantitate viabilă de fire șofran, deoarece fiecare floare are doar trei stamine și sunt necesare 50.000-75.000 de flori pentru a produce o jumătate de kilogram de fire șofran uscate.

Recoltarea este un un proces de durată și consumă timp.

Astăzi, șofranul este cultivat în principal în Spania, Italia, Grecia, India și Iran.

Cea mai bună calitate șofran provine din Kashmir.

Aceste fire extrem de valoroase au fost folosite de persi, greci și romani cu mai bine de 40 de secole în urmă și se vindeau în echivalent greutatea lor în aur.

Firele de șofran erau folosite pentru culoare în alimente, apa de șofran pentru a parfuma băile, casele și templele și chiar folosind extractul de șofran ca narcotic medicamentos.

Astăzi, șofranul este încă, incontestabil, considerat o comoară culinară și folosit în gastronomie, cosmetică, colorare, medicamente (considerate a fi leacul pentru aproape 100 de boli și afecțiuni din Orientul Mijlociu și Asia) și este folosit și pentru a crea parfumuri datorită mirosului inconfundabil.

Există mai multe soiuri și branduri pentru acest condiment, dacă găsiți pe piață șofran care nu este scump, atunci sigur nu este șofran pur.

Vanilia

Considerat cel de-al doilea condiment scump din lume, cu preț de până la 200 de dolari pe kilogram de păstăi.

Vanilie naturală provine din Mexic si Madagascar, care produc cea mai buna vanilie. De ce este atât de scumpă? Deoarece florile trebuie să fie în mod artificial polenizate manual și păstăile coapte trebuie de asemenea să fie culese manual. Acesta este un proces intensiv de muncă, care necesită recoltare zilnică. Extractul de vanilie pură costă aproximativ 2 – 3 dolari per uncie de lichid pe piețele internaționale.

Cardamom

Păstăile mici de semințe de cardamom costă în jur de 30 de dolari pe kilogram, datorită procesului lor de recoltare intensivă a forței de muncă.

Planta provine din sud-vestul Indiei.

Guatemala este cel mai mare exportator și producător mondial cardamom, urmată îndeaproape de India. Cardamomul negru este mai mare și are tendința de a avea o aromă de fum, folosită pentru mâncarea puternic condimentată alături de curry și briyanis.

Caramom-l deschis la culoare este mai comun, iar cel verde este cel mai scump  și este folosit pentru a aroma dulciurile și cafeaua, dar și produsele de panificație

Cardamomul verde are valoare medicamentoasă și este utilizat pentru a trata tulburările digestive, infecțiile gingiilor și dinților, tuberculoza pulmonară și inflamația pleoapelor.

4.9/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …