Acasă Extern Cine sunt mercenarii ruși din Siria?

Cine sunt mercenarii ruși din Siria?

Mercenarii ruși ajută forțele președintelui Bashar al-Assad. Grupul de mercenari numit Wagner PMC (Compania Militară Privată), a luptat alături de forțele pro-Asaad în confruntarea cu YPG susținut de SUA, în 7 februarie, care a avut ca rezultat victime rusești, conform Reuters

Ce se știe despre Wagner?

În iunie 2017, Trezoreria SUA a adăugat Wagner PMC la o listă lungă de persoane și entități rusești supuse sancțiunilor din cauza implicării acestora în conflictul din Ucraina.

PMC „a recrutat și trimis soldați pentru a lupta împreună cu separatiștii din estul Ucrainei”, a spus Trezoreria SUA.

Statele Unite l-au identificat de asemenea Dmitri Utkin ca fondator și lider al grupului Wagner și l-au trecut pe listă.

Relatările mass-media ruse, citând surse militare anonime, arată că Utkin a servit anterior într-o brigadă specială de forțe militare rusești, GRU. Apoi, în 2013, a plecat în Siria cu un grup de luptători recrutați de o companie numită „Corpul Slavic”, se spune în articolele mass media.

GRU supraveghează Wagner, potrivit surselor de securitate citate de știrile RBC rusești. Desfășurarea militară oficială a Rusiei în Siria a început în septembrie 2015 și a luat parte la atacurile aeriene, uneori lovind zone civile.

Wagner se estimează că are în Syria cel puțin 2.500 de mercenari.

Ofițerii Wagner care servesc în Siria câștigă până la 300.000 de ruble (5.300 de dolari) pe lună, conform mass media rusă.

Potrivit analizei  BBC, Wagner folosește o bază de instruire la Molkino, în regiunea Krasnodar din sudul Rusiei, nu departe de estul Ucrainei.

Potrivit relatărilor, Wagner a fost implicat în preluarea militară Peninsula Crimeea, în martie 2014 și în insurgența pro-rusă care a izbucnit în regiunile Donetsk și Luhansk din Ucraina în luna următoare.

De ce ar fi nevoie Rusia de mercenari?

Mercenarii pot fi desfășurați pe terenuri de luptă deosebit de dure, alături de trupele guvernamentale siriene. Iar după cum guvernul rus nu recunoaște oficial existența mercenarilor, el poate să nege sau să reducă pierderile rusești.

Rolul mercenarilor ruși este comparabil cu cel al contractorilor militari americani din Irak, care au fost desfășurați pe scară largă în zonă.

Statele Unite au suferit pierderi mari în Vietnam, iar mai târziu, războiul din Afganistan a fost foarte costisitor pentru Rusia. Aceste răni asociate cu furia publică au încurajat, în ultimii ani,  ambele țări să privatizeze războiul.

Sursele militare citate de RBC au spus că, atunci când Rusia a ajutat forțele Assad să recupereze Palmyra, mercenarii Wagner au fost cei care au intrat primii. ” Băieții Wagner merg la muncă în primul rând, apoi intră unitățile ruse de teren, apoi arabii și camerele de luat vederi”, a spus un ofițer ex-Wagner.

Grupul Wagner este considerat a fi finanțat de Yevgeni Prigozhin, un om de afaceri bogat apropiat de președintele Vladimir Putin. Prigozhin se află pe lista de sancțiuni ale SUA din cauza legăturilor sale cu separatiștii din estul Ucrainei.

În decembrie 2016, Trezoreria SUA a spus că  Prigozhin a avut „afaceri extinse” cu ministerul rus al apărării și a fost legat de construirea unei noi baze militare în apropierea Ucrainei.

Implicarea lui Prigozhin este raportată printr-o companie numită Evro Polis Ltd.

Luna trecută, Trezoreria SUA a adaugat compania Evro Polis pe lista de sancțiuni, descriind-o drept „o companie rusă contractată de guvernul din Siria pentru a proteja campurile petroliere siriene în schimbul unei cote de 25% din productia de petrol si gaze din acele campuri”. În listă societatea apare ca fiind „deținută sau controlată” de Prigozhin.

Evgheni Prigozhin

Guvernul Statelor Unite îl leagă direct de amestecul rus în politica americană și de alegerile prezidențiale din 2016.

Pe 16 februarie, procurorii federali americani au inculpat 13 ruși, inclusiv pe Yevgeni Prigozhin, acuzându-i de „fraudă și înșelăciune în scopul interferenței cu procesele politice și electorale din SUA”.

La fel ca mulți alți asociați apropiați ai președintelui Putin, el a crescut în St. Petersburg și s-a îmbogățit în timpul tranziției turbulente de la comunism la capitalism, îna anii 1990.

El este cunoscut ca „bucătarul lui Putin”, oferind servicii prestigioase de catering pentru Kremlin.

Născut în 1961, el a petrecut mai mulți ani în închisoare în perioada sovietică, dar și-a descoperit flerul pentru afaceri prin vânzarea de hot dog în anii 1990. Apoi, interesele sale de catering s-au extins.

A condus un lanț de fast-food, câteva restaurante fanteziste și mai târziu a devenit un furnizor important pentru forțele armate.

Acum, cele două companii ale sale, Concord Management and Consulting și Concord Catering se află pe lista de sancțiuni ale Statelor Unite.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Redacția
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Interviul integral al lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin

Într-un interviu recent acordat lui Tucker Carlson, președintele rus Vladimir Putin a disc…