Acasă Economie Degringoladă pe piețele financiare ale lumii

Degringoladă pe piețele financiare ale lumii

Indicele bursier Dow Jones a avut luni o scădere de 1.175 de puncte, cea mai mare după criza financiară din anul 2008, situaţii asemănătoare înregistrându-se şi la bursele S&P 500 şi Nasdaq, ceea ce a atras „preocuparea” Administrației Casei Albe.

Acţiunile companiilor americane au scăzut puternic luni, în continuarea unei şedinţe proaste de la sfârşitul săptămânii trecute, în condiţiile în care investitorii se grăbesc să iasă de pe acţiuni, aşteptându-se la creşteri de dobânzi determinate de majorarea inflaţiei.

Bursele europene au cea mai neagră zi de la Brexit încoace, după ”măcelul” din Statele Unite şi SUA. Unda de şoc a ajuns şi la Bucureşti. Este o ”mare roşie” pe toate bursele lumii.

Bursele europene au deschis cu cea mai mare scădere din ultimele 20 de luni, indicele Stoxx 600 având un declin de 2,6%.

Toate grupurile industriale sunt pe roşu. După o performanţă foarte bună la debutul lui 2018, cei mai mulţi indici de referinţă europeni şi-au şters toate câştigurile de anul acesta, într-o cursă de scăderi care pare să se extindă.

Bursa de la Bucureşti a deschis marţi pe roşu, continuând scăderile de ieri, în linie cu pieţele internaţionale, indicele principal, BET, marcând un minus de 3,23% la ora 10.00.

La randul lui, BET-FI înregistra un declin de 3,50%, iar BET-NG de 3,65%.

Cea mai mare scădere a fost înregistrată de Transgaz,  cu un minus de  2,04%, urmată de Transelectrica, cu minus 1,52% şi BRD cu 1,51%.

Indicele S&P 500 a avut cea mai proastă zi din ultimii şase ani.

Indicele bursier Dow Jones a scăzut cu 1.175 de puncte, până la 24.345 de puncte, trecând printr-o scădere de mai mult de 1.500 de puncte în cursul şedinţei de tranzacţionare.

“Această scădere, în contextul creşterilor din ultima perioadă, nu este atât de  îngrijorătoare. Dar este foarte importantă în termeni psihologici”, a spus Quincy Krosby, şeful departamentului de strategii de piaţă de la Prudencial Financial, citat de CNBC.com.

Dow Jones scăzuse vineri cu 665 de puncte, 2,5%.

Evoluţia este determinată de creşterea rapidă a dobânzilor de săptămâna trecută.

Randamentul bondurilor de trezorerie cu scadenţa la 10 ani este la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani, de 2,88%.

Acţiunile Boeing au scăzut cu 6%, iar Apple cu 2,5%.

Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea pentru evoluţia negativă a pieţei bursiere americane. “Urmărim cu atenţie căderea pieţei, dar suntem încrezători în fundamentele economice”, a transmis un oficial al Casei Albe, citat de CNBC.

Scăderea indicelui Dow Jones este cea mai mare ca număr de puncte – 1.175, din istorie. În procente, s-a ridicat la 4,6%. Toată lumea pune scăderea pe seama temerilor faţă de inflaţie, care ar putea reveni, determinată de condiţiile economice mult mai bune.

Indicele Nikkei a închis cu o scădere de 4,7%, Hang Seng din Hong Kong cu 4,5% iar indicele sud coreean Kospi cu 2,6%. Indicele australian S&P/ASX 200 a pierdut 3,2%.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…