Acasă Extern Discriminare pozitivă pentru Haredim

Discriminare pozitivă pentru Haredim

Haredim (evreii ultra-ortodocși) din Israel nu au fost niciodată încorporați în armată.

Curtea Supremă din Israel a decis că politica guvernului de a scuti Haredim de serviciul militar constituie o discriminare neconstituțională. Decizia pune capăt unui conflict care durează de mulți ani în societate.

Într-o decizie anterioară, instanța supremă a considerat că o scutire totală pentru Haredim a fost nevalidă și a cerut Knesset-ului (parlamentul Israelului) să elaboreze un plan de includere a acestora în armată. După un efort inițial în această direcție Knesset-ul și guvernul au adoptat măsuri neînsemnate care păreau mai mult o sfidare a Curții Supreme decât conformare a cerințelor acesteia.

Prin decizia dată acum, Curtea Supremă acordă guvernului un an pentru a dezvolta un plan realist prin care toți bărbații Haredim cu vârsta eligibilă să fie încorporați în armată.

Rămâne de văzut dacă guvernul Netanyahu și Knesset vor respecta această decizie întrucât revizuirea are o bază juridică fragilă în Israel și deja există critici, iar conservatorii au făcut apel pentru a retrage autoritatea acesteia. Jocul de putere dintre instanța supremă și parlamentari va pune în lumină relația dintre revizuirea judiciară și democrație.

În Israel puterea legislativă, reprezentată de Knesset, adoptă două categorii de legi, nefiind foarte clară distincția dintre ele. Pe de o parte Knesset are puterea unei adunări constitutive și adoptă legi fundamentale asimiliate legilor constituționale, pe de altă parte ca for legislativ adoptă legi ordinare.

În 1948 când Israelul și-a câștigat independența s-a dorit elaborarea unei constituții, dar odată cu izbucnirea imediată a războiului prioritățile statului s-au schimbat. După prima decadă a existenței Israelului, în 1958, Knesset-ul a adoptat o serie de legi fundamentale care au definit instituțiile și puterile statului. Aceste legi fundamentale nu au fost considerate ca fiind diferite de alte legi, dar în 1995, Curtea Supremă a hotărât că o lege adoptată de Knesset este nevalidă dacă aceasta contrazice o lege fundamentală adoptată anterior.

Criticii s-au grăbit să se opună spunând că organism care adoptă legi fundamentale adoptă și legislația obișnuită în cadrul aceluiași proces legislativ din Knesset.

Însă, Curtea Supremă din Israel acordă o importanță deosebită preocupărilor privind securitatea națională și sensibilitatea religioasă. Aceată ultimă decizie a Curții scutește femeile Haredim de servicul militar sau forme alternative asimiliate cu acesta, deși majoritatea femeilor tinere israeliene sunt obligate să facă armată.

Deși deciziile Curții Supreme par uneori controversate acestea sunt fundamentate pe diviziunile care există în societate. Evreii constituie majoritatea populației dar există minorități musulmane, creștine și alte religii. Evreii la rândul lor includ imigranți și descendenți ai acestora care au venit în diferite perioade de timp din Europa Centrală și de Est, din țările arabe, din Rusia, din Etiopia ș.a. Originea acestora se coreleză cu opinii politice și sociale distincte. Mulți evrei israelieni sunt religioși, unii sunt laici, alții, cum sunt Haredim, sunt extrem de religioși. Astfel, deciziile Curții Supreme reflectă ele însele diverse abordări și valori jurisprudențiale.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…