Acasă Extern Doliu național pentru Caruana Galizia

Doliu național pentru Caruana Galizia

Malta a declarat declarat, ziua d astăzi, zi de doliu național pentru înmormântarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia. Funeraliile au loc în această după-amiază.

Liderii Maltei nu vor participa la funeralii, întrucât familia jurnalistei s-a opus prezenței lor.

Președintele Maltei, Marie-Louise Coleiro, a declarat că a fost informată printr-o terță parte că prezența ei la ceremonie „nu a fost dorită” de familia jurnalistei.

Daphne Caruana Galizia, în vârstă de 53 de ani, cunoscută pentru dezvăluirea actelor de corupție și acuzațiile aduse politicienilor maltezi, a murit luna trecută într-o explozie care a șocat țara.

Experții internaționali, inclusiv din partea FBI, ajută la anchetă, dar până acum nu au fost făcute arestări. Guvernul a oferit o recompensă de 1 milion de euro pentru informații privind crima.

Purtătorul de cuvânt al premierului Joseph Muscat a spus: „Familia a făcut cunoscut pe larg faptul că nu dorește ca autoritățile statului să participe la funeralii”. Caruna Galizia a fost un critic aspru al guvernului și a declanșat în mod efectiv alegerile anticipate din acest an prin publicarea de acuzații care îl leagă pe premierul Joseph Muscat de scandalul Panama.

Premierul Muscat și soția sa au negat că au folosit conturi bancare secrete (offshore) pentru a ascunde plățile încasate de la guvernul din Azerbaidjan.

Editorii a opt dintre cele mai mari organizații de știri din lume au cerut Comisiei Europene să investigheze crima.

Executivul Uniunii Europene a cerut autorităților malteze să găsească asasinii „barbari”.

Frans Timmermans, vicepreședintele Comisiei, a cerut autorităților să nu lase „nici o piatră neverificată” în acest caz. „Ochii Europei se află pe autoritățile malteze”, a spus el într-o declarație.

„Vrem ca investigațiile să se desfășoare pe deplin, astfel încât orice alte infracțiuni conexe care ar putea apărea să poată fi, de asemenea, urmărite penal și să rezolve potențial problemele structurale”.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, este așteptat să participe la înmormântare.

 

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …