Acasă Extern Experții ONU critică Spania

Experții ONU critică Spania

Experții ONU pentru drepturile omului critică eforturile spaniole de a bloca referendumul pentru independența Cataloniei, organizat pentru 1 octombrie.

Experții ONU pentru drepturile omului s-au exprimat cu privire la escaladarea referendumului asupra independenței Cataloniei și au calificat drept „îngrijorătoare” demersurile autorităților spaniole de a opri sondajul de duminică deoarece par să încalce drepturile fundamentale ale omului și să elimine dezbaterea „într-un moment critic pentru democrația Spaniei”.

David Kaye, raportor special pentru promovarea și protecția dreptului la libertatea de opinie și de exprimare în cadrul ONU și Alfred De Zayas, expert independent privind promovarea unei ordini internaționale democratice și echitabile, și-au exprimat rezervele cu privire la decizia guvernului spaniol de a mobiliza mii de ofițeri de poliție în Catalonia.

Intervenția celor doi specialiști care lucrează pentru Consiliul ONU pentru Drepturile Omului vine ca urmare a solicitărilor adresate UE de către politicienii catalani pentru a lua măsuri în cea mai gravă criză teritorială din Spania de la revenirea sa la democrație acum patru decenii.

Ca urmare a demersurilor întreprinse pentru a organiza un referendum prin care Catalonia să devină independentă față de Spania, recent, au fost arestate 14 oficialități guvernamentale catalane. O altă măsură luată de guvernul spaniol a fost blocarea site-urilor prin care era promovat referendumul și organizarea de proteste

Guvernul regional pro-independență din Catalonia promovează votul pentru referendum fără a se lăsa intimidați de măsurile instanțelor și ale poliției spaniole, întrucât referendumul a fost declarat ilegal atât de guvernul spaniol, cât și de instanța constituțională a țării.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Alina VĂLEAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Herbert Kickl: „De astăzi, Austria este o dictatură”. Protest masiv la Viena împotriva măsurilor COVID și a vaccinării obligatorii 

Zeci de mii de oameni, mulți dintre ei susținători de extremă dreapta, au protestat sâmbăt…