Acasă Extern Kim va invita experții SUA la oprirea instalației nucleare

Kim va invita experții SUA la oprirea instalației nucleare

Liderul nord-coreean Kim Jong-un intenționează să invite în luna mai experți și jurnaliști din Statele Unite și Coreea de Sud când își închide locația de testare nucleară, au declarat oficialii de la Seul duminică, în timp ce președintele american Donald Trump solicită denuclearizarea totală la întâlnirea fără precedent cu Kim.

Vineri, Kim Jong-un și președintele sud-coreean, Moon Jae-in, au promis „denuclearizarea completă a Peninsulei Coreene” în timpului primului summit inter-coreean după mai mult de un deceniu, însă declarația nu include pașii concreți pentru atingerea acestui obiectiv.

Mass-media de stat din Coreea de Nord a spus înainte de summit că Phenianul va suspenda imediat testele nucleare și ale rachetelor, va elimina locația de teste nucleare și va urmări în schimb creșterea economică și pacea.

Kim i-a spus lui Moon că va invita în curând experții și jurnaliștii pentru a arăta ”comunității internaționale” dezmembrarea instalațiilor nucleare, a spus președinția sud-coreeană, Casa Albastră.

„Statele Unite, deși în mod inerent ostile față de Coreea de Nord, vor vedea în timp ce vor începe discuțiile  că,  eu nu sunt genul de persoană care va folosi arme nucleare împotriva Coreei de SuD sau a Statelor Unite în Pacific”, a declarat secretarul de presă al lui Moon Yoon Young, care l-a citat pe Kim Jong-un, conform Reuters.

„Nu există nici un motiv pentru noi să avem arme nucleare în timp ce suferim dificultăți dacă încrederea reciprocă cu Statele Unite este construită prin întâlniri frecvente de acum înainte și este promisă încetarea războiului și neagresiunea”, a spus Kim Jong-un citat de aceeași sursă, relatată de Reuters.

Kim a spus că există două tuneluri suplimentare, care rămân „într-o stare foarte bună” la locul de testare Punggye-ri, în afară de cel existent, despre care experții au spus că s-a prăbușit după explozii repetate, făcând o mare parte a site-ului inutil.

Promisiunea lui Kim demonstrează dorința sa de a răspunde „preventiv și activ” eforturilor de inspecție care trebuie făcute ca parte a procesului de denuclearizare, a spus Yoon.

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…