Acasă Extern Iranul a urmărit să-şi dezvolte armele nucleare

Iranul a urmărit să-şi dezvolte armele nucleare

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat, marţi, că documentele prezentate de Israel arată că Iranul a minţit în privinţa acordului nuclear, adăugând că Teheranul a căutat să-şi dezvolte programul nuclear, relatează Dpa International.

”Timp de mai mulţi ani, regimul iranian a insistat că programul său nuclear este paşnic. Documentele obţinute de Israel din interiorul Iranul arată, fară niciun fel de dubiu, că regimul iranian a ascuns adevărul. Asta înseamnă că acordul nuclear nu a fost construit pe baza bunei credinţe şi a transparenţei, ci pe minciunile Iranului”, a subliniat Pompeo.

Șeful diplomației americane a precizat că este de părere că documentele prezentate de premierul israelian Benjamin Netanyahu sunt autentice, adăugând că acestea arată că Iranul a avut un program nuclear secret timp de mulţi ani.

”Iranul a căutat să-şi dezvolte armele nucleare şi sistemele de transportare. Iranul a ascuns lumii acest lucru. Iranul a minţit şi continuă să mintă. Sub nicio circumstanţă, Iranul nu va dezvolta şi nu va avea arme nucleare”, a adăugat Pompeo.

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a arătat nemulţumit de acordul nuclear din 2015, catalogându-l drept ”teribil” pentru Statele Unite.

”În şapte ani, acest acord va expira şi Iranul va putea dezvolta arme nucleare. Este un acord care nu a fost aprobat de multă lume şi este un acord teribil pentru Statele Unite”, a afirmat preşedintele american.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat luni seara zeci de mii de documente obţinute de către serviciile de informaţii israeliene. Netanyahu susţine că aceste documente constituie dovezi ”concludente” că Iranul a urmărit să-şi dezvolte în secret programul nuclear.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franţa, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activităţile atomice în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Preşedintele Donald Trump şi Israelul contestă acordul atomic semnat cu Iranul.

Președintele Donald Trump a ameninţat în mai multe rânduri că Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cu Iranul, acuzând Teheranul de continuarea activităţilor nucleare şi balistice. Liderul de la Casa Albă a anunţat că le oferă timp aliaţilor europeni ai SUA până pe data 12 mai pentru ca aceştia să cadă de acord asupra înăspririi condiţiilor acordului, în caz contrar Washingtonul se va retrage din acord.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…