Acasă Extern Germania: Planul CSU de a afișa crucifixe declanșează critici

Germania: Planul CSU de a afișa crucifixe declanșează critici

Un proiect al conservatorilor bavarezi de a face obligatorie afișarea de crucfixe în clădirile guvernului din Bavaria a stârnit critici din partea politicienilor din opoziție, iar un cleric proeminent a acuzat guvernul regional de ipocrizie înainte de alegeri.

Partidul CSU, aflat în alianță cu conservatorii cancelarului german Angela Merkel, se confruntă cu o provocare dificilă din partea Partidului Alternativa pentru Germania (AFD) de extremă dreaptă în alegerile electorale regionale din octombrie.

Propunerea președintelui CSU, Markus Soeder, de a afișa simbolul creștin în toate clădirile guvernului regional este foarte probabil să fie contestată în instanță pentru încălcarea legilor privind neutralitatea religioasă.

Dar, președintele Soeder a spus că crucifixul nu va fi prezentat ca simbol creștin, ci ca simbol al identității Bavariei, cel mai bogat și mai conservator land din Germania.

„Vrem să dăm un semnal clar că oamenii au dorința de a-și accentua identitatea”, a spus el după ce a fost fotografiat atașând o cruce ornamentală de lemn, darul unui fost cardinal din Munchen, pe un perete din biroul premierului.

CSU se confruntă cu o provocare din ce în ce mai mare din partea extemei drepte după ce a guvernat Bavaria fără întrerupere mai bine de 50 de ani, iar Soeder este sub presiune pentru a arăta că poate păstra dominanța care face ca partidul său să devină un lobbyist puternic pentru landul său în guvernul de la Berlin.

Landul sud-estic se afla pe prima linie a crizei migranților din 2015, când peste un milion de oameni fugeau de război și de sărăcie din Orientul Mijlociu, Africa și Asia Centrală în Germania, alimentând sprijinul gemanilor pentru AfD.

CSU s-a distanțat de decizia lui Merkel de a recunoaște refugiații. Fostul premier al landului, Horst Seehofer, acum ministru federal de Interne, a făcut valuri, declarând că islamul „nu face parte din Germania”.

Însă AfD, care luptă împotriva imigrației musulmane, a respins propunerea de afișare de crucifixuri spunând că este „politica obișnuită a gesturilor”.

„Crucea creștină este transformată într-un accesoriu electoral, în timp ce conservatorii refuză să protejeze valorile noastre de bază cu acțiuni reale”, a declarat co-liderul AfD Alice Weidel într-o declarație dată miercuri.

Chiar și clericii au fost critici față de proiect. „Mulți spun că este o provocare și o ipocrizie modul în care se vorbește despre creștinism”, a scris Burkhard Hose, preot care slujește pentru studenții de la Universitatea Wuerzburg, într-o scrisoare deschisă către Soeder.

„Opriți această utilizare greșită a creștinismului și a simbolurilor sale ca pe un presupus paravan împotriva islamului”, a adăugat el.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…