Acasă Extern India interzice un miting tibetan cu Dalai Lama

India interzice un miting tibetan cu Dalai Lama

India a interzis tibetanilor să organizeze un miting cu Dalai Lama în New Delhi în această lună pentru a marca aniversarea a 60 de ani de la revoltă nereușită împotriva guvernului chinez, au declarat oficialii miercuri.

India încearcă să își îmbunătățească legăturile cu China.

Relațiile dintre China și India s-au tensionat în ultimele luni, după ce trupele lor s-au confruntat pentru o zonă de frontieră revendicată de ambele țări.

China a fost deranjată de vizita premierului indian Narendra Modi, în februarie, în  statul de la frontieră de est Arunachal Pradesh, revendicat de China.

Înalții oficiali indieni din ministerul de Externe și din ministerul de Interne au  declarat că nu li se va permite  tibetanilor exilați să organizeze un miting în New Delh, dar ar putea face acest lucru în orașul nordic Dharamsala, unde se află guvernul tibetan în exil.

„Nu vrem ca tibetanii să organizeze proteste mari împotriva Chinei în New Delhi, deoarece creează o tensiune diplomatică între India și China”, a declarat oficialul de la Ministerul de Externe, a relatat Reuters.

„Este un moment foarte sensibil pentru India și China, și vrem să atenuăm tensiunile”.

China a preluat controlul asupra Tibetului în 1950 în ceea ce oficialii chinezi numesc o „eliberare pașnică” a regiunii îndepărtate, Himalaya.

O revoltă împotriva guvernării chineze în Tibet a izbucnit în 1958, dar trupele chineze au reprimat-o în anul următor. Liderul spiritual buddhist tibetan, Dalai Lama, a fugit de represalii și a primit azil în India.

Dalai Lama a trăit conduce un guvern în exil, în Dharamsala, și susține autonomia Tibetului prin mijloace pașnice.

„Adepții lui Dalai Lama pot găzdui evenimente, pot organiza proteste – dar numai în Dharamsala”, a declarat un oficial al ministerului indian de Interne care a refuzat să fie identificat, deoarece nu este autorizat să vorbească cu mass-media, a informat Reuters.

Dorje Gyalchen, reprezentant al comunității tibetane din Dharamsala, a confirmat că locul pentru desfășurarea mitingului a fost  planificat pentru New Delhi, dar va fi schimbat.

China consideră că Dalai Lama este un separatist periculos și a făcut presiuni asupra guvernelor străine pentru a-l evita. India îi permite să-și desfășoare activitățile religioase în țară și să călătorească în străinătate.

Zeci de mii de tibetani trăiesc în 39 de localități formale și zeci de comunități informale din India.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…