Acasă Extern Întâlnire Trump-Netanyahu pentru un front comun împotriva Iranului

Întâlnire Trump-Netanyahu pentru un front comun împotriva Iranului

Președintele american Donald Trump și premierul israelian Benjamin Netanyahu vor discuta astăzi  proiectul de susținere a unui front comun împotriva Iranului, a relatat Reuters.

Oficialii americani și israelieni au declarat că agenda negocierilor dintre Netanyahu cu Trump va fi dominată de dorința președintelui american de a schimba sau de a elimina Acordul nucelar cu Iranul, încheiat în 2015, și poziția Teheranului în Siria.

Ambii lideri s-au opus Acordului, menționând durata limitată a pactului și faptul că nu acoperă programul de rachete balistice a Iranului sau sprijinul său pentru militanții anti-israelieni din regiune.

Donald Trump a avertizat că va renunța la acord, cu excepția cazului în care aliații europeni îl vor ajuta să-l „remedieze” cu un acord de supraveghere. Un oficial israelian a declarat că Netanyahu și Trump ar putea vorbi despre cum să depășească rezistența europeană în această privință.

„Vreau să discut o serie de probleme cu Trump, dar pe agendă se în primul rând Iranul, agresiunea, ambițiile sale nucleare și acțiunile agresive din Orientul Mijlociu, inclusiv de-a lungul graniței noastre”, a declarat premierul Netanyahu reporterilor la plecarea sa din Israel.

Israelul a acuzat Teheranul că are o prezență militară permanentă în Siria, unde forțele sprijinite de Iran l susțin regimul Assad în războiul civil care a intrat în al optulea an..

Netanyahu a avertizat că Israelul ar putea acționa împotriva Iranului, după ce o dronă iraniană a zburat luna trecută în Israel și un avion de luptă israelian a fost doborât în timp ce bombarda apărarea aeriană în Siria. Premierul israelian  acuză Iranul că intenționează să construiască fabrici de rachete cu rază de acțiune precisă în Liban, pe fondul tensiunilor de la frontieră.

„Vrem să știm și trebuie să știm care va fi poziția Statelor Unite dacă vom intra într-o confruntare mai largă cu Iranul”, a declarat Michael Oren,  ministru adjunct în Guvernul israelian și fost ambasador la Washington, la postul de televiziune Canal 13 din Israel.

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, a cerut Iranului să-și retragă forțele militare din Siria. Dar,  Rusia este cel mai important aliat al Siriei și nu este clar ce măsuri ar putea lua Washingtonul pentru a sprijini preocupările israeliene.

Președintele Trump și premierul Netanyahu vor discuta, de asemenea, despre eforturile depuse de ginerele președintelui, consilierul superior Jared Kushner, de a dezvolta o propunere de pace israeliano-palestiniană, pe care Donald Trump a denumit-o „afacerea secolului”.

Procesul de pace în Orientul Mijlociu nu a înregistrat niciun progres de la recunoașterea, în luna decembrie, de către Trump a Ierusalimului ca fiind capitala Israelului și anunțul relocării ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim în luna în mai, când se împlinesc 70 de ani de la înființarea statului Israel.

Liderii palestinieni au reacționat la schimbarea politicii americane privind Ierusalimul.

„Întâlnire de rutină”

Nu se așteaptă anunțuri mari în urma discuțiilor dintre Donald Trump cu Netanyahu, a cărui relație cu președintele este mai apropiată decât a oricărui alt lider mondial.

„Aceasta este o întâlnire de rutină de check-in”, a declarat un oficial american despre cea de-a doua vizită a lui Netanyahu la Casa Albă.

Pentru Netanyahu, întâlnirea din Biroul Oval și întâlnirea de marți cu grupul de lobby pro-Israel AIPAC, însemnă un un mic răgaz la problemele din justiție pe care la are în Israel.

Netanyahu așteaptă o decizie a Procurorului general al Israelului cu privire la posibilitatea de fi acuzat, conform recomandării poliției în două cazuri de mituire.

Oficialii americani au declarat că investigațiile din Israel nu sunt de așteptat să afecteze discuțiile lui Netanyahu cu președintele Trump.

Administrația Trump nu intenționează să utilizeze vizita lui Netanyahu pentru a lansa propuneri de pace, a declarat un oficial american pentru Reuters.

„Noi suntem la fel de angajați în procesul de pace”, a spus oficialul. „Vom anunța planul când va fi timpul oportun”.

Oficialii americani au declarat că vor fi abordate toate problemele majore, inclusiv Ierusalimul, granițele, securitatea și viitorul așezărilor evreiești din teritoriile ocupate, refugiații palestinieni și, de asemenea, vor cere Arabiei Saudite și altor state din Golf să furnizeze un sprijin financiar semnificativ palestinienilor.

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…