Acasă Extern Italia: Alegeri parlamentare cu rezultat imprevizibil

Italia: Alegeri parlamentare cu rezultat imprevizibil

Italienii se prezintă astăzi la urne pentru a-și alege parlamentul, după o campanie electorală divizată a cărei teme de dezbateri au fost dominate de preocupările legate de imigrație și de economie.

Din sondajele de opinie nu rezultă ca vreun partid să câștige majoritatea absolută.

Corespondenții de presă spun că este greu de anticipat care partid va obține cele mai multe voturi.

Mișcarea anti-antisitem Cinci Stele, Partidul Democrat și fosta coaliție de dreapta a lui Silvio Berlusconi și-au  prezis victoria.

Silvio Berlusconi, în vârstă de 81 de ani, caree a avut patru mandate de premier nu poate să dețină funcții publice până în anul viitor, din cauza unei condamnări penale.

Partidul lui Berlusconi, Fortza Italia, s-a aliat cu Liga Nordului anti-imigrație și a a anunțat câ în cazul în care vor câștiga alegerile îl vor propune pentru puncția de premier pe actualul președinte al Parlamentului European, Antonio Tajani.

Sondajele de opinie au fost interzise în ultimele două săptămâni ale campaniei electorale, dar investigațiile sugerează că Alianța lui Berlusconi este pe primul loc, deși nu va câștiga majoritatea.

Mișcarea Cinci Stele apare în sondajele de opinie că va deveni deveni cel mai mare partid din Italia.

Temele cheie ale campaniei electorale

Imigrația

Din 2013, peste 600.000 de migranți ilegali au traversat Marea Mediterană plecând din Libia pentru a ajunge în Italia.

Numărul foarte mare de imigranți ilegali îi deranjează pe italieni, inclusiv pe politicieni care și-au  întărit retorica anti-imigrație.

Berlusconi a numit prezența migranților ilegali o „bomba socială cu ceas” și promite că îi va deportat în masă.

Campania electorală a înregistrat ciocniri violente între susținătorii extremei drepte și protestatarii anti-fasciști.

Imigrația este tema dominantă a campaniei electorale.

Economia

Economia Italiei a început să crească, însă după aproape 10 ani de la criza financiară globală, produsul intern brut al Italiei  sau producția economică totală este cu  5,7% mai mică decât în ​​perioada anterioară crizei.

În 2016, aproximativ 18 milioane de persoane au fost expuse riscului sărăciei, iar șomajul este de 11%.

Politica economică a reprezentat o temă importantă în campania electorală, dar observatorii spun că partidele au vorbit mai mult despre pensionari decât despre tineri, ceea ce s-ar putea datora procentului ridicat de abținere de la vot a tinerilor.

Importanța acestor alegeri

Italia este a patra cea mai mare economie a Uniunii Europene, iar câștigarea alegerilor de către partidele populiste și de extremă dreaptă reprezintă o preocupare majoră în unele capitale europene, inclusiv în  Bruxelles.

Mișcarea Cinci Stele și Liga Nordului anti-imigrație au promis că dacă vor câștiga alegerilevor organiza un referendum pentru a părăsi zona euro, dar au renunțat la această retorică.

Steve Bannon, care la ajutat pe Donald Trump să câștige președinția Statelor Unite, a declarat pentru New York Times că alegerile electorale din Italia sunt „un populism pur”.

Partidele înscrise pe buletinul de vot

Partidul Cinci Stele a fost fondat în 2009 de comedianul Beppe Grillo, care a denunțat cronismul în politica italiană. Liderul actual, Luigi Di Maio, a promis un sistem universal pentru veniturile de bază.

Silvio Berlusconi a adus partidul său de dreapta Forza Italia în  alianță cu două partide de extremă-dreaptă Liga Nordului și Frații Italiei. Deși Berlusconi îl susține pe Antonio Tajani, liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini, are ambiția de a fi prim-ministru.

Partidul Democrat al lui Matteo Renzi a colaborat cu trei partide mai mici pentru a forma un bloc pro-UE de centru-stânga, care și-a pus amprenta asupra propunerilor de relansare a economiei țării. Matteo Renzi a demisionat din funcția de premier în decembrie 2016, fiind înlocuit de un coleg de partid Paolo Gentiloni, actualul premier al Italiei.

Aflarea rezultatului

Votul are loc astăzi între orele  07:00 și 23:00 (0600-2200 GMT), cu sondaje exit poll la ieșire care urmează să fie difuzate când se închid secțiile de vot.

Rezultatele oficiale sunt așteptate la primele ore ale zilei de luni.

 

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…