Acasă Extern Italia: PD refuză intrarea la guvernare

Italia: PD refuză intrarea la guvernare

Liderul interimar al Partidului Democrat (PD), aflat la guvernare până la instalarea unui nou guvern în urma alegerilor din 4 martie, a declarat luni că partidul ar trebui să intre în opoziție după înfrângerea electorală și să reziste cererilor de a participa la formarea viitorului guvern.

Atât alianța conservatoare formată din Forza Italia și Liga Nordului cât și Mișcarea 5 Stele (M5S) ar putea forma  guvernul dacă ar câștigat sprijinul blocului din centru-stânga, dominat de PD, care a are 112 locuri în camera inferioară a parlamentului de 630 de locuri. PD ar putea oferi, de asemenea, ambelor tabere majoritate în Senat.

Maurizio Martina, care a preluat funcția de șef al PD după demisia fostului lider, Matteo Renzi, a declarat într-o ședință de partid că M5S  și Liga Nordului ar trebui să încerce să formeze un guvern, chiar dacă erau adversari înainte de alegeri.

„Oamenii v-au votat pentru a guverna, acum faceți asta”, a declarat Martina cu referire la liderul de M5S Luigi Di Maio și la Matteo Salvini, șeful Ligii, care este liderul alianței de dreapta.

„Dragi Di Maio și Salvini, asumați-vă responsabilitatea”, a spus martina celor doi lideri.

Cuvintele lui Martina sunt în concordanță cu cele ale lui Renzi, dar rămâne de văzut dacă PD va continua să reziste apelurilor din rândurile propriului partid și la comentatorii de stânga pentru ca acesta să susțină un potențial guvern alături de M5S.

Fostul premier, Berlusconi care nu poate candida la funcția de premier din cauza condamnării pentru fraudă fiscală în 2013, a declarat că rezultatul alegerilor a însemnat că el și aliații săi de dreapta au „dreptul și, mai presus de toate, datoria de a conduce următorul guvern” și a chemat PD pentru a arăta un sentiment de responsabilitate.

Berlusconi a exclus ca aliatul său Liga Nordului ar putea rupe alianța pentru a se uni la guvernare cu M5S.

Mass-media italiană speculează spunând că singura cale de ieșire din impasul parlamentar ar putea fi un guvern de „uniune națională” susținut de toate partidele parlamentare.

Noul parlament se va întruni pentru prima dată pe 23 martie. Una din primele sale sarcini va fi să aleagă președinții celor două camere, ceea ce va da o primă atenție dinamicii partidelor în cadrul legislaturii.

Salvini a spus la sfârșitul săptămânii că Liga Nordului ar trebui să conducă o cameră și M5S cealaltă cameră a parlamentului. Cu toate acestea, încercând să creeze legături cu centrul stânga, Forza Italia a sugerat conservatorilor să sprijine un candidat PD la președinția uneia dintre camere.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Maria SECĂREȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

A murit Mikis Theodorakis, compozitorul coloanei sonore din filmul ”Zorba Grecul”

Marele compozitor grec Mikis Theodorakis a încetat din viaţă la vârsta de 96 de ani la Ate…