Acasă Extern Mexicul dispersează caravana migranților

Mexicul dispersează caravana migranților

Oficialii mexicani au examinat, marți, un grup de sute de migranți din America Centrală care se deplasează prin Mexic spre Statele Unite, încercând să desființeze „caravana” care a atras atenția președintelui american Donald Trump.

Președintele Trump a repetat amenințările la adresa sancționării Acordului de comerț liber din America de Nord (NAFTA), care susține o mare parte a comerțului exterior al Mexicului, și a declarat că dorește să trimită trupe la granița cu Mexicul pentru a opri imigranții ilegali până la construirea unui zid pe frontieră, așa cum a promis în campania electorală din 2016.

Ca răspuns, guvernul mexican a declarat că migranții sunt verificați pentru a stabili dacă au dreptul de ședere în Mexic și vor fi returnați în țările lor de origine.

Sute de bărbați, femei și copii din America Centrală au fost blocați marți în orașul Matias Romero din statul  mexican din Oaxaca, o zonă săracă a Mexicului, așteptând clarificarea statutului lor legal după ce oficialii au început să-i înregistreze.

„Care a fost motivul pentru toate acestea, dacă nu ne lasă să rămânem?”a spus pentru Reuters Elizabeth Avalos, în vârstă de 23 de ani, un migrant din El Salvador care călătorea cu doi copii. „Nu există hrană, copiii mei nu au mâncat de ieri”, a adăugat aceasta.

Sute de oameni s-au așezat peste noapte într-un parc lângă gara orașului.

În jurul lor, oficialii migrației din Mexic, cu agende și pixuri, au primit informații de bază de la migranți, cerând nume, naționalitate, date nașterii și dovada identității.

Caravana a fost organizată de grupul de advocacy Pueblo Sin Fronteras, care are ca scop atragerea atenției asupra drepturilor migranților și oferirea de ajutor pentru aceștia. Guvernul mexican spune că această caravană călătorește pe șosea, pe cale ferată și pe jos, și a fost organizată în fiecare an din 2010.

Honduran Carlos Ricardo Ellis Garcia a scris de mână o listă cu numele a peste 100 de persoane care s-au înscris în orașul de frontieră Tapachula, unde a început formarea caravanei pe 25 martie, atingând un vârf de aproximativ 1.500 de persoane.

Însă marți numărul acestora a scăzut la aproximativ 1100, potrivit purtătoarei de cuvânt a Pueblo Sin Fronteras, Gina Garibo.

Mulți s-au despărțit de grup, dornici să meargă mai repede, a spus ea. Alții au intenționat să rămână în Mexic, deoarece aveau legături de familie acolo sau și-au planificat să lucreze, a spus Garibo.

„Acum se separă aceste grupuri”, a spus Ellis Garcia, referindu-se la un număr estimat de 300 de persoane care s-au despărțit luni de caravană. „Nu știu care este afacerea, nu avem răspunsuri”.

Grupurile de advocacy au declarat pentru Reuters că zeci de persoane au părăsit caravana și au călătorit în statul estic Veracruz, unde au fost întâlniți de oficialii de la biroul de migrație și de poliție.

Guvernul a declarat luni seara că aproximativ 400 de persoane care au făcut parte din caravană au fost deja trimise înapoi, în țările lor de origine.

Geronimo Gutierrez, ambasadorul Mexicului în Statele Unite, a declarat pentru CNN că autoritățile mexicane „examinează statutul indivizilor pentru a putea proceda fie la un proces de repatriere”, fie pentru a oferi ajutor umanitar. Aceasta ar putea include acordarea de azil sau vize umanitare.

Honduras, El Salvador și Guatemala sunt printre cele mai violente și mai sărace țări din America Centrală, determinând mulți oameni să plece în căutarea unei vieți mai bune.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…