Acasă Extern UE este complice la tortura migranților din Libia

UE este complice la tortura migranților din Libia

Guvernele UE sunt complice cu bună știință la tortura și abuzul refugiaților și migranților din Libia, a afirmat Amnesty Europe.

În efortul de a stopa migrația, UE susține în mod activ un „sistem de abuz și exploatare” pe țărmurile Libiei, se afirmă în Raportul Amnesty International.

Potrivit Raportului, fondurile Uniunii Europene sunt alocate pentru autoritățile care lucrează cu militari și contrabandiști.

Uniunea Europeană nu a răspuns, încă, solicitărilor adresate de jurnaliști cu privire la acest subiect.

Uniunea Europeană a furnizat instruire și finanțare navelor de coastă aflate sub pavilionul libian.

Libia este principala arteră pentru migranții care încearcă să ajungă în Europa. Sosirile în Italia,  principala destinație a migranților care traversează Marea Mediterană cu bărci, au scăzut drastic în urma furnizării de fonduri UE către paza de Coastă a Libiei.

Amnesty International spune că Garda de Coastă libiană lucrează cu bande criminale și contrabandiști care sunt vinovați de o serie de abuzuri, iar oficialii UE cunosc acest lucru.

Raportul Amnesty International susține că efortul de a stopa migrația a dus la „detenția în masă, arbitrară și nedeterminată” a refugiaților și a migranților.

Refugiații și migranții interceptați de Garda de Coastă din Libia sunt trimiși în Centrele de Detenție conduse de Direcția generală pentru combaterea migrației ilegale (DCIM) din Libia.

În Raportul Amnesy International se afirmă că aproximativ 20.000 de persoane sunt deținute, în prezent, în aceste centre și are mărturii că deținuții au fost supuși „torturii, muncii forțate, extorcării și uciderii” din partea autorităților, a traficanților și a militarilor.

„Zeci de mii de oameni sunt ținuți pe termen nelimitat în Centrele de Detenție supraaglomerate, unde sunt supuși abuzurilor sistematice”, a declarat John Dalhuisen, directorul Amnesty Europe.

„Guvernele europene nu au fost doar pe deplin conștiente de aceste abuzuri, dar prin sprijinirea activă a autorităților libiene în oprirea trecerilor maritime, ele sunt complice în aceste abuzuri”.

Când un corespondent al BBC a vizitat un centru de detenție la începutul acestui an, deținuții au descris violența, abuzurile și condițiile „ca fiind iadul pe Pământ” și „chiar mai rău decât închisoarea”.

Vorbind cu Amnesty, un bărbat din Gambia, care a fost reținut timp de trei luni, a spus că a fost înfometat și bătut. „Mi-au bătut cu un furtun de cauciuc, pentru că au vrut să le dau bani pentru a accepta să mă elibereze. Ei solicită bani familie pentru a te elibera”, a spus el.

Amnesty International a declarat că dispune de suficiente dovezi pentru a acționa în instanță guvernele UE pentru nerespectarea drepturilor omului.

După răsturnarea de la putere a colonelului Muammar Gaddafi, cu sprijinul forțelor susținute de NATO, în octombrie 2011, Libia a devenit un stat neguvernabil,  cu o multitudine de miliții armate care se luptă pentru control, iar nelegiurile sunt la ordinea zilei.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…