Acasă Extern Fiul lui Gaddafi este susţinut pentru a conduce Libia

Fiul lui Gaddafi este susţinut pentru a conduce Libia

Saif al-Islam Gaddafi, cel mai cunoscut fiu al fostului lider libian Muammar al-Gaddafi, trebuie să joace un rol în viaţa politică a ţării sale, a declarat ministrul-adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Mihail Bogdanov, informează marţi RIA Novosti şi Reuters.

Potrivit RIA Novosti, unul dintre reprezentanţii lui Saif a transmis Moscovei o scrisoare din partea acestuia, mai devreme în luna decembrie, în care fiul lui Gaddafi îşi face cunoscute idele cu privire la viitorul politic al Libiei, Saif menţinând un contact permanent cu Rusia.

Puterile occidentale şi ONU presează Libia să organizeze alegeri anul viitor, după ce o conferinţă naţională a încercat să pună capăt celor şapte ani de conflict în această ţară mare producătoare de petrol.

Muammar al-Gaddafi, tatăl lui Saif, a fost înlăturat de la putere şi ucis în urma Primăverii arabe, din 2011.

Saif al-Islam Gaddafi, care a stat în detenţie înainte de a fi eliberat mai târziu, era considerat un potenţial succesor reformist al tatălui său înainte de 2011 şi rămâne o persoană importantă pentru loialiştii regimului Gaddafi.

“Susţinem pe toată lumea. Credem că nimeni nu ar trebui izolat sau exclus dintr-un rol politic constructiv”, a declarat Bogdanov, citat de RIA Novosti. “Din acest motiv, Rusia menţine contactul cu toate grupările din vestul, estul şi sudul acestei ţări… Saif al-Islam Gaddafi are sprijinul anumitor triburi din anumite zone din Libia şi toate acestea trebuie să fie parte a procesului politic general, cu participarea altor forţe politice”, a adăugat reprezentantul Ministerului de Externe rus.

Moscova menţine un strâns contact şi cu comandantul libian Khalifa Haftar, care domină în estul Libiei şi care a întreprins o vizită în Rusia, unde a avut întrevederi cu înalţi oficiali ruşi.

Mareşalul Khalifa Haftar a fost implicat în răsturnarea dictatorului Gaddafi, în 2014 a dat o lovitură de stat împotriva Congresului General Naţional, din cauza rolului jucat de islamişti în cadrul CGN. El conducea „Armata Naţională Libiana”, forţa militară ale „Camerei Deputaţilor”, facţiunea cu capitala în Tobruk, şi se opunea „Guvernului de Consens Naţional” din Tripoli, susţinut de comunitatea internaţională, dar şi militanţilor ISIS din Libia.

Haftar controla zonele petroliere şi, cât timp refuza un acord cu guvernul de la Tripoli, făcea imposibilă orice rezolvare a războiului civil.

Mareşalul a fost antrenat în anii ’70 în fosta URSS, dar ulterior a trăit două decenii în SUA, fiind considerat un pion al CIA. Haftar era susţinut de Rusia, Emiratele Arabe Unite şi Egipt, iar în vara anului 2017 a anunţat că şi președintele francez Emmanuel Macron i-a oferit ajutorul său, în schimbul limitării migraţiei.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…