Acasă Diverse Sute de migranți preluați din Mediterană

Sute de migranți preluați din Mediterană

Navele internaționale de caritate și paza de coastă din Libia au preluat  sâmbătă câteva sute de migranți pe care contrabandiștii, profitând de marea calmă, i-au urcat în bărci pentru a-i duce aproape de navele comerciale care se îndreaptă spre Italia, a relatat Reuters.

Gardienii de coastă au interceptat două dintre ambarcațiunile cu migranți, prima fiind o barcă gonflabilă în care se aflau 125 de persoane care au fost preluate la bordul vasului Zawiya, la vest de capitala, Tripoli, a declarat Ayoub Qassem, un purtător de cuvânt al gărzii de coastă.

A doua barcă a fost oprită de vasul Garabulli, la est de Tripoli, și avea la bord 112 de persoane.

O barcă cu peste 100 de migranți la bord a fost oprită și preluată de nava de salvare Vărsător, la aproximativ 21 de mile la vest de coasta  Tripoli. Nava se pregătea să transporte migranții în Italia.

Salvatorii de la bordul navei Vărsători au declarat că barca cu migranți se afla pe punctul de a se scufunda complet când a ajuns la ea. Mai mult de jumătate dintre migranți sunt nigerieni, ceilalți fiind din state ale Africii Subsahariene, precum și doi palestinieni.

„Toți cei care se aflau în barcă nu aveau veste de salvare, iar în interiorul ambarcațiunii se aflau 120 de oameni, deci condiții foarte, foarte precară”, a spus unul dintre salvatori, Max Avis, conform sursei citate.

Unul dintre palestinieni a fost aruncat în apă ceilalți imigranți după ce a încercat să-i convingă că ar fi mai bine să fie salvați de o barcă de coastă libiană din apropiere, decât să se înece, conform sursei citate.

Libia este punctul principal de plecare pentru migranții care încearcă să ajungă în Europa pe mare. Mai mult de 600.000 de migranți au trecut Marea Mediterană în Italia în ultimii patru ani, deoarece traficanții de persoane au profitat de un vid de securitate în Libia. Mii de oameni s-au înecat în mare.

Din vara trecută, rata de plecări a scăzut destul de mult după ce traficanții din orașul libian Sabratha au făcut  o înțelegere cu guvernul de la Tripoli pentru a opri activitățile lor și apoi au plecat din oraș de către grupări armate rivale.

Garda de coastă a Libiei sprijinită de Uniunea Europeană a intensificat interceptarea, deseori tăind bărcile cu migranți înainte de a ajunge la navele internaționale care le-ar aduce în Europa.

Alte două grupuri de migranți au fost transferate pe nava Vărsător sâmbătă târziu, unul de pe o navă comercială și celălalt de la o altă navă de caritate.

Între timp, gărzile de coastă din Zuwara, un fost centru de contrabandă libian, aflat la vest de Zawiya, au declarat că au împiedicat o plecare în timpul nopții și au arestat unii migranți, în timp ce alții au scăpat cu contrabandiștii.

Garda de coastă a postat imagini ale imigranților africani sub-saharieni deținuți, stând într-o barcă de cauciuc gonflabilă pe plajă, în întuneric.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Diverse
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…