Acasă Mediu OMS: 7 milioane de oameni mor anual din cauza aerului poluat

OMS: 7 milioane de oameni mor anual din cauza aerului poluat

Aproximativ şapte milioane de oameni mor în fiecare an din cauza aerului poluat, cei mai mulţi în Asia şi Africa, se arată într-un raport dat publicităţii miercuri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Potrivit raportului, nivelul poluării din aer rămâne la cote periculoase în mai multe zone ale lumii. Noile date indică faptul că 9 din 10 persoane respiră aer care conţine un nivel ridicat de poluanţi.

Peste 90% din decesele cauzate de aerul poluat se înregistrează în special în state subdezvoltate şi în curs de dezvoltare din Asia şi Africa, dar şi din estul Mării Mediterane, Europa şi America.

România se în procedură de infringement în legătură cu calitatea aerului și riscă să fie amendată de Uniunea Europeană.

Poluarea aeriană ambientală a provocat aproximativ 4,2 milioane de decese în anul 2016, iar aerul poluat din gospodării, din cauza combustibililor şi tehnologilor poluante, a provocat alte 3,8 milioane de decese în aceeaşi perioadă.

„Aerul poluat ne ameninţă pe toţi, însă cele mai sărace şi marginalizate persoane poartă povara”, a declarat Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

„Este inacceptabil că peste 3 miliarde de oameni – cei mai mulţi femei şi copii – continuă să respire fum periculos în fiecare zi de la sobe şi combustibili poluanţi din locuinţele lor”, a adăugat oficialul OMS.

Raportul OMS arată că aerul poluat este un factor critic de risc pentru boli netransmisibile, cauzând aproape un sfert (24%) din decesele provocate de boli de inimă în rândul persoanelor adulte, 25% în cazul accidentelor vasculare cerebrale, 43% în ceea ce priveşte decesele provocate de boala pulmonara obstructiva cronica şi 29% în cazul cancerului pulmonar.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Mediu
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…