Acasă Extern Premierul sloven a demisionat

Premierul sloven a demisionat

Premierul sloven de centru stânga Miro Cerar şi-a anunţat miercuri seara demisia după invalidarea unui referendum guvernamental privind un proiect major de infrastructură, transmite AFP.

„Forţele trecutului nu ne permit să lucrăm pentru generaţiile viitoare. (…) Prezint demisia mea Parlamentului”, a anunţat şeful guvernului sloven, într-o conferinţă de presă, după ce Curtea Constituţională a invalidat un referendum referitor la amenajarea portului Koper, la Marea Adriatică.

Prin acest referendum organizat în septembrie 2017, alegătorii sloveni au aprobat construcţia unei noi căi ferate pentru a deservi singurul mare port comercial sloven, de o importanţă strategică pentru ţară.

Este vorba de un proiect de referinţă al coaliţiei lui Cerar, estimat la peste un miliard de euro.

Curtea Constituţională a reproşat guvernului că nu şi-a îndeplinit obligaţia sa de neutralitate prin finanţarea campaniei cu fonduri publice.

Demisia lui Cerar vine pe fondul unor revendicări sociale, în serviciul public în special, unde grevele s-au înmulţit de la începutul anului, şi cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, care ar trebui să fie organizate în luna iunie.

Anularea referendumului a fost, potrivit premierului Cerar, „picătura de apă care a făcut să se verse paharul” într-o coaliţie de guvernare compusă din trei partide între care tensiunile au sporit.

Miro Cerar a apreciat că revine şefului statului, Borut Pahor, decizia de a convoca sau nu alegeri anticipate.

Miro Cerar, un jurist de 54 de ani, se află la putere din 2014, a făcut senzaţie câştigând alegerile legislative în fruntea unui partid cu totul nou, la câteva luni după ce a intrat în politică.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…