Acasă Extern Presiune pe SPD pentru a intra la guvernare

Presiune pe SPD pentru a intra la guvernare

Social-democrații (SPD) din Germania se află sub presiunea de a reconsidera o alianță cu conservatorii cancelarului Angela Merkel pentru formarea unui guvern de coaliție.

Liderul SPD, Martin Schulz, s-a întâlnit cu președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, pentru a purta discuții privind ieșirea din blocjul politic generat de neputința formării unei alianțe de guvernare.

După scrutinul din septembrie, Martin Schulz a anunțat că partidul pe care îl conduce va intra în opoziție.

Blocajul politic din Germania se datorează eșecului în negocierile dintre creștin-democrați (CDU), democrat-liberali (FDP) și partidul ecologiștilor, Verzii.

O parte din membrii SPD i-au cerut lui Martin Schulz să-și schimbe poziția și să formeze o „coaliție mare” cu blocul conservator CDU/CSU.

Fostul ministru de externe Sigmar Gabriel, fostul lider al partidului, este în favoarea reluării coaliției cu CDU.

SPD a guvernat, din 2013, alături de CDU, dar a dorit să intre în opoziție după alegerile din 24 septembrie, când partidul a avut cel mai slab rezultat electoral din 1949 până acum.

Rezultatul alegerilor din această toamnă a dat o majoritate de peste 50 la sută pentru un partid, de aceea este nevoie de formarea unei coaliții de guvernare.

Președintele Steinmeier, pentru a depăși impasul și pentru a evita alegerile anticipate, se va întâlni săptămâna aceasta separat cu liderii partidelor politice.

Confruntându-se cu cea mai mare criză din cariera sa politică Angela Merkel a declarat că preferă noi alegeri în locul unui guvern minoritar instabil.

Până când nu se convine asupra formării guvernului, Angela Merkel continuă să fie cancelar în exercițiu, iar miniștrii anteriori rămân în post, în timp ce parlamentul german este format din membri aleși la scrutinul din septembrie.

 

5/5 - (32 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …