Acasă Economie SUA: Creștere economică 2,9% în trimestrul IV

SUA: Creștere economică 2,9% în trimestrul IV

Cheltuielile de consum au înregistrat cea mai mare creștere din ultimii trei ani.

Produsul intern brut al SUA are o rată anuală de creștere 2,9% în ultimele trei luni ale anului 2017, în loc de 2,5% raportat anterior, a declarat miercuri Departamentul Comerț.  Aceasta are o ușoară moderare față de ritmul de creștere de 3,2 la sută din cel de-al treilea trimestru al anului 2017.

Revizuirea ascendentă a estimării creșterii pentru al patrulea trimestru reflectă, de asemenea, o scădere mai redusă a stocurilor decât cea raportată anterior. Economiștii chestionați de Reuters se așteptau ca creșterea PIB-ului în trimestrul IV să fie revizuită la până la o rată de 2,7%.

Există semne că activitatea economică va continua să încetinească în primul trimestru al acestui an, vânzările cu amănuntul scăzând în luna februarie.

Estimările ratei de creștere a PIB-ului în primul trimestru sunt în prezent sub pragul de 2,0%. Cu toate acestea, analiștii consideră că economia va atinge obiectivul de creștere anuală de 3%, estimat pentru acest an de administrația Trump, determinat de un pachet de reducere a impozitului pe venit de 1,5 trilioane de dolari și de o creștere planificată a cheltuielilor guvernamentale.

Aceasta ar putea menține ușa deschisă pentru creșteri ușor mai agresive ale ratei dobânzilor Rezervei Federale în acest an. Banca centrală americană a majorat ratele săptămâna trecută și a prognozat cel puțin două creșteri pentru anul 2018. Fedul și-a ridicat și previziunile privind creșterea economică pentru acest an și pentru anul 2019.

Economia a crescut cu 2,3% în 2017, o accelerare de la 1,5% înregistrată în 2016.

Guvernul a raportat miercuri că profitul corporativ după impozitare a crescut la o rată de 1,7% în al patrulea trimestru, după ce a crescut în ritmul de 5,7% în al treilea trimestru.

Guvernul a afirmat că, deși prevederile privind revizuirea impozitului pe profit, care a intrat în vigoare în ianuarie, nu au avut niciun efect asupra profiturilor corporative pentru producția curentă, acestea au avut un impact asupra fluxului net de numerar în al patrulea trimestru.

O măsură alternativă a creșterii venitul intern brut a crescut la o rată de 0,9% în perioada octombrie-decembrie. GDI s-a extins la o rată de 2,4% în al treilea trimestru.

Media PIB și GDI, denumită și producția internă brută și considerată o măsură mai bună a activității economice, a crescut la o rată de 1,9% în trimestrul IV. Aceasta a urmat o rată de creștere de 2,8% în perioada anterioară.

Prețurile trezoreriei americane au înregistrat câștiguri. Contractele futures pe indicele bursier din SUA au fost amestecate, în timp ce dolarul .DXY a fost mai puternic față de un coș de valute.

Creșterea cheltuielilor de consum

Creșterea cheltuielilor de consum, care reprezintă mai mult de două treimi din activitatea economică a SUA, a fost revizuită până la o rată de 4,0% în trimestrul al patrulea față de ritmul de 3,8% raportat luna trecută. Acesta a fost cel mai rapid ritm din trimestrul patru al anului 2014 și a urmat o rată de creștere de 2,2% în perioada iulie-septembrie.

Importurile au crescut într-un ritm de 14,1% revizuit în sus, în loc de rata de 14,0% raportată anterior. Acesta a fost cel mai rapid ritm din trimestrul trei al anului 2010 și a umbrit o creștere a exporturilor determinată de slăbirea dolarului.

Deficitul comercial rezultat a scăzut cu 1,16 puncte procentuale din creșterea PIB-ului în ultimul trimestru, cel mai mult într-un an, după ce a adăugat 0,36 puncte procentuale în al treilea trimestru. Comerțul va rămâne probabil o piedică în creșterea PIB-ului în primul trimestru.

Deficitul comercial a crescut considerabil în ianuarie. Un raport separat al Departamentului Comerțului miercuri a arătat că deficitul comercial al mărfurilor a crescut ușor în februarie.

În timp ce creșterea cheltuielilor consumatorilor au limitat acumularea stocurilor, încetinirea investițiilor în inventar nu a fost la fel de abruptă ca cea raportată anterior.

Investițiile în inventar au crescut în trimestrul al patrulea la 15,6 miliarde de dolari, în loc de ritmul de 8,0 miliarde de dolari raportat anterior. Stocurile au scăzut cu 0,53 puncte procentuale din creșterea PIB după adăugarea a 0,79 puncte procentuale în perioada anterioară.

Stocurile ar putea contribui la creșterea economică în primul trimestru. Departamentul de Comerț a raportat miercuri că stocurile de en-gros și de vânzare cu amănuntul au crescut mult în luna februarie.

Creșterea cheltuielilor de afaceri pentru echipamente a fost revizuită ușor până la o rată de 11,6% din ritmul de 11,8% publicat luna trecută. Aceasta a fost cea mai bună performanță de după al treilea trimestru al anului 2014.

Investițiile în construcția de locuințe au crescut la o rată de 12,8%, mai mare decât ritmul raportat anterior de 13,0%, după contractarea a două trimestre. Momentul a încetinit probabil în al treilea trimestru, pe fondul vânzărilor slabe ale locuințelor.

Cheltuielile guvernamentale au crescut cu o rată de 3,0%, revizuite până la un ritm de 2,9%. Acesta a fost cel mai puternic ritm din trimestrul doi al anului 2015.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…