Acasă Extern SUA revin la strategia Războiului Rece

SUA revin la strategia Războiului Rece

Secretarul american al Apărării, James Mattis (în video), a declarat că Rusia și China reprezintă o amenințare majoră pentru securitatea SUA.

Publicarea noii Strategii Naționale de Apărare a Administrației Trump semnalează o schimbare importantă în prioritățile Washingtonului.

Timp de aproape două decenii, de la atacurile din 11 septembrie 2001, atenția militară a SUA s-a concentrat pe combaterea terorismului, cu campanii de combatere a insurgenței în Afganistan, Irak și Siria.

Acum, se pune un accent pe reînnoirea competiției strategice interstatale, cu referire la așa-numiții concurenți egail, Rusia și China.

Președintele Donald Trump încearcă să crească cheltuielile de apărare cu 10%, ceea ce reprezintă 54 miliarde de dolari, în planul său de buget propus pentru pentru anul acesta și speră să recupereze această sumă din alte sectoare, inclusiv din ajutorul străin.

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat că, în prezent, punctul central al securității naționale este reprezentat de concurența dintre marile puteri, nu terorismul.

Statele Unite s-au confruntat cu „amenințări din ce în ce mai mari ale puterilor revizioniste, precum  China și Rusia”, a declarat el, făcând referire la Strategia Națională de Apărare țării .

Referindu-se la Rusia, Mattis a averizat: „dacă ne provocați, va fi cea mai lungă și cea mai proastă zi”.

James Mattis a făcut apel la Congres să finanțeze în mod adecvat armata și să se abțină de la „reduceri automate și discriminatorii” în bugetul federal al Statelor Unite.

Secretarul american al Apărării, James Mattis, spune că trebuie să existe investiții într-o serie de  tehnologii noi care ar putea oferi avantajul pe un viitor câmp de luptă.

El a subliniat că dificultatea de a trece prin Congres bugetele, pe parcursul a câțiva ani, a făcut mai multă pagubă pentru pregătirea militară americană decât orice inamic.

Amenințările enumerate în Strategia de Securitate a SUA sunt identice cu cele ale Administrației Obama, dar ordinea priorității este diferită.

Până acum, în centrul atenției a fost grupările jihadiste ISIS și al-Qaeda, acum centrul de greutate s-a schimbat, adversarii americani din Război Rece, Rusia și China, s-au reafirmat strategic.

„Ne confruntăm cu amenințări din ce în ce mai mari din partea puterilor revizioniste cum sunt China și Rusia, națiuni care încearcă să creeze o lume coerentă după propriile modele autoritare”, a spus James Mattis.

Cât de mare este amenințarea Rusiei și Chinei pentru SUA?

Cele trei mari puteri nucleare au reprezentat, unele pentru altele, o amenințare existențială permanentă încă din timpul Războiul Rece.

În ultimii ani, însă, au apărut temeri, cândva de neconceput, că o ciocnire convențională directă este posibilă, în special, între Rusia și SUA în Siria sau Ucraina.

Noua Strategie de Securitate a SUA recunoaște că, „China și, în special, Rusia au lucrat în mod asiduu timp de mai mulți ani pentru a-și dezvolta capacitățile militare pentru a contesta avantajele noastre militare”, a declarat Elbridge Colby, Secretar adjunct al Apărării SUA pentru Strategie și forță.

„Această strategie reprezintă cu adevărat o schimbare fundamentală pentru a spune că, trebuie să ne întoarcem, într-un sens, la elementele de bază ale potențialului de război, iar această strategie arată că accentul va fi pus pe prioritizarea pregătirii pentru război”, a adăugat Colby.

Bugetul SUA pentru apărare

Strategia Națională de Securitate a SUA oferă îndrumări privind bugetul apărării pentru anul 2019.

În timp ce SUA era „încă puternică”, a spus Secretarul apărării, avantajul său competitiv „s-a erodat în fiecare sector al războiului – aer, pământ, mare, spațiu și spațiu cibernetic – și continuă să se erodeze”.

„Nici o strategie nu poate supraviețui fără o finanțare previzibilă. La fel de greu ca în ultimii 16 ani [de la atacurile din 11 septembrie 2001], niciun inamic nu a afectat armata americană mai mult decât plafoanele de apărare ți întreținere.“

Referindu-se la disputele actuale din Senat, cu privire la un Proiect de lege pentru finanțarea temporară a agențiilor federale, James Mattis a spus că blocarea va avea impact asupra operațiunilor militare.

„Activitățile noastre de întreținere vor fi, probabil, peste 50% închise … , iar forța de muncă civilă va fi îngropată …”, a spus el.

„Facem o mulțime de operațiuni de informații în întreaga lume care costă bani, și care s-ar opri în mod evident”, a adăugat Mattis.

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Virginia Mircea
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Viitorul geopolitic al Rusiei

Cartea analistului politic rus Aleksandr Dugin ”Fundamentele geopoliticii: viitorul geopol…